Španija: Veselin Vlahović Batko može biti izručen BiH

Veselin Vlahović Batko u trenutku hapšenja u martu 2010. godine u Španiji
Veselin Vlahović Batko u trenutku hapšenja u martu 2010. godine u Španiji
Ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Željana Zovko danas se u Alicanteu sastala sa sudijom Angelom Paredesom, koji ju je obavijestio da je izdao službenu saglasnost da Veselin Vlahović Batko može biti izručen BiH, iako je već osuđen u Španiji na zatvorsku kaznu od četiri godine, koja bi trebala biti uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH.

Na ovaj način ispunjeni su svi uslovi i otklonjene sve formalno-pravne prepreke za Vlahovićevo izručenje pravosudnim organima BiH. Vaš je, vodite ga što prije, poručio je bh. ambasadorici sudija Paredes na kraju sastanka.

Ambasadorica Zovko je kazala kako postoji jedna procedura žalbe od tri dana, što je vrlo malo vjerovatno. Vjerujem da bi već u ovo sedmici ekstradicija trebala biti nastavljena i završen.

U slučaju da Vlahoviću u našoj zemlji bude izrečena kazna manja od četiri godine, sudija Paredes kazao je kako postoji mogućnost da on bude vraćen u Španiju na izdržavanje kazne.

Bez želje za prejudiciranjem, teško se takvo šta može dogoditi, budući da je sam Vlahović, kako su nakon njegovog hapšenja pisali španski mediji, priznao da je vršio zločine tokom rata u BiH. Tužilaštvo BiH sumnjiči Vlahovića za ratne zločine protiv bošnjačkog i hrvatskog civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica. Sud BiH je još 3. oktobra 2008. izdao nalog za raspisivanje potjernice za Vlahovićem.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *