Spasimo Vjetrenicu!

VjetrenicaPovodom stupanja u štrajk glađu svog člana Ive Lučića, Savez speleologa BiH poziva nadležne vlasti da što prije poduzmu aktivnosti oko zaštite Vjetrenice da bi ta vrhunska svjetska vrijednost ostala sačuvana te izostali razlozi za tako radikalnu akciju.

Savez izražava žaljenje dosadašnjim razvojem događaja u kojem je Speleološka udruga uz pomoć drugih bh. i stranih klubova te uglednih stručnjaka te uz podršku Akademije nauka i umjetnosti BiH, sjajno pripremila teren za zaštitu, ali je izostao presudan odgovor nadležnih institucija.

Savez zahvaljuje federalnim ministarstvima i UNESCO-u, koji su pružili podršku istraživanja Vjetrenice te podsjeća na ozbiljne, prijateljske i alarmantne pozive svjetskih stručnjaka da BiH ne poduzima ništa što bi umanjilo vrijednosti Vjetrenice i bh. krša, a što je ostalo bez odgovora.

Savez poziva Općinu Ravno da prestane s neprihvatljivim aktivnostima protiv Vjetrenice i Speleološke udruge, jer će plodove zaštite ubirati najviše ljudi s područja te općine.

Iako Savez podržava ciljeve Speleološke udruge i Ive Lučića te poziva cjelokupnu javnost da ih i ona podrži, ne može se složiti s tako radikalnom mjerom te javno poziva Lučića da odustane od štrajka glađu.

Savezu speleologa BiH u podršci zaštite Vjetrenice, a u povodu stupanja u štrajk glađu Ive Lučića, pridružili su se i Geološko društvo Slovenije, Geomorfološko društvo Slovenije, Biospeleološko društvo Hrvatske, Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza te Inštitut za raziskovanje krasa SAZU u Postojni, saopćeno je iz Saveza speleologa BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *