Spomenik prirode Vrelo Bosne

Vrelo BosneU okviru obilježavanja manifestacije „Dani Kantona Sarajevo” danas je kantonalnim zvaničnicima, članovima Skupštine i Vlade Kantona, predstavnicima Općine Ilidža i drugim gostima predstavljena novoformirana Kantonalna javna ustanova Spomenik prirode “Vrelo Bosne”.

Time je ozvaničen i početak rada te ustanove, nakon što su obavljene pripremne radnje, osigurana budžetska sredstva i imenovan direktor. Za direktora te ustanove imenovan je Osman Delić, koji je prije toga obavljao funkciju direktora JK poduzeća „Park”.

Vlada i Ministarstvo prostornog uređenje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo su u želji da zaštite interese svih korisnika ovog prostora i objedine zaštitu njegovih vrijednosti, po uzoru na ostale zemlje Evropske unije, odlučili da osnuju javnu ustanovu Spomenik prirode „Vrelo Bosne”.

Po riječima direktora KJU Spomenik prirode “Vrelo Bosne” Osmana Delića osnovna djelatnost te ustanove bit će nadziranje provođenja mjera zaštite na području kojim upravlja, odnosno da zaštiti, održava i unapređuje očuvanje prirodnih i stvorenih vrijednosti te neometano odvijanje prirodnih procesa i održivo korištenje prirodnih dobara.

Javna ustanova zapošljavnja 15 radnika, koji će osigurati stručni i konstantni nadzor nad zaštićenim područjem te osigurati postavljanje turističke signalizacije, kao i informativnih i edukativnih panoa na tom području.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *