Spomenikom ću te?

Izgled spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995. u Velikom parku je zadnjih dana izazvao reakcije Sarajlija.

Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995.

Po forumima širom interneta redaju se, uglavnom, negativna mišljenja, dok je na Facebook-u otvorena i grupa čiji članovi smatraju da je neophodno promjeniti izgled spomenika. Grupa već broji nekoliko stotina članova.

“Spomenik koji treba da predstavlja majku i dijete postao je tema ismijavanja, upoređivanja s određenim dijelovima tijela, čime se skroz zaboravlja na njegovu namjenu, a to je da se oda počast nedužno stradaloj dječici”, mišljenje je Sabrije Zimića, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995.

On tvrdi kako ova hajka na spomenik, njega i ostale roditelje boli gotovo kao i sam gubitak djece.

“Ne znam otkud sada ovolike reakcije jer prošle godine u aprilu kada je prezentirana maketa svi su je prihvatili i nisu rekli ni riječi. Sada im odjednom smeta, sve zbog toga jer je ove komentare pokrenula Ivana Mostarac, koja preko naše mrtve djece gradi sebi ime”, kazao je Zimić.

Ivana Mostarac, koja je i predsjednica “Dječjeg pokreta mira i prijateljstva”, odgovara da je spomenik čisto pranje novca, u kojem veliki dio uzima Zimić.

Ističe da su se obistinile njene tvrdnje od prošle godine da će spomenik izazvati užasavanje građana.

“Mene optužuju da sam oportunista, da stičem sebi ime kroz patnju roditelja, a pogledajte šta su Zimić i nekolicina roditelja uradili. Dopustili su jednom kvaziumjetniku da napravi sprdnju od spomenika i za to uzeli 3,5 miliona KM. Otjerali su od sebe roditelje, koji su shvatili da su pogriješili vjerujući tom čovjeku”, rekla je Mostarčeva i dodala da više ne želi da komentariše optužbe na svoj račun jer će sam ovaj spomenik dokazati njenu nevinost.

Sabrija Zimić smatra da je nepotrebno raspravljati o novcu utrošenom za nešto što predstavlja opomenu, spomen i poruku da se zlo nikada ne ponovi.

“Niko pri zdravoj pameti za ovakvu stvar ne pita koliko je utrošeno. Naš narod negativno mišljenje ima o svemu što je savremeno, a ne zna da najveće blago na ovom spomeniku predstvaljaju stope djece, rodbine ubijenih mališana i one su neprocjenjive. Te pare će poslužiti i za potpuno uređivanje ovog parka, koji će biti jedan od najljepših na Balkanu”, najavljuje Zimić.

Mensud Kečo

Umjetnik i “glavni krivac” izgleda spomenika Mensud Kečo smatra da spomenik ima prihvatljivo likovno rješenje, te da korespondira s modernim vremenom u kojem živimo.

“Između dosta dobrih prijedloga Komisija za izbor je jednoglasno prihvatila moje idejno rješenje i tada se niko nije bunio. S obzirom na to da sam stalno na terenu, od običnih građana koji prolaze pored parka imam samo pozitivne kritike”, objašnjava Kečo.

On i Zimić vjeruju da će negativne reakcije prestati kada spomenik bude potpuno završen, a park oko njega uređen.

“Mišljenja osoba koje nemaju pametnijeg posla od sjedenja i buljenja u računar nas ne pogađaju jer su nam važnija ona od prolaznika, pravih Sarajlija i roditelja ubijene djece, koji nemaju ništa protiv izgleda spomenika”, ističe Sabrija Zimić.

Ivana Mostarac kaže da je zanima broj roditelja koji spomenik smatraju lijepim jer tvrdi da su roditelji koje ona zna očajni i svakodnevno je zovu i pitaju ima li načina da se ova “sramota spriječi”.

Dok traje polemika o izgledu spomenika, u drugi plan je gurnuto nekoliko puta odgađano njegovo zvanično “otvaranje”. Vremenski uslovi i iznenadne poteškoće pri početku radova doveli su do nekoliko probijanja rokova. Sabrija Zimić tvrdi da bi spomenik trebalo da bude završen do 6. aprila, Dana grada Sarajeva, kada bi trebalo da bude i svečano otkriven.

“U toku su pripremni radovi betoniranja kako bi mogle biti postavljene betonske ploče, nakon čega će biti ugrađena i rasvjeta, te kompletan prostor uređen. Ukoliko sve bude išlo po planu, spomenik će definitivno biti otkriven u aprilu”, istakao je autor Mensud Kečo.

Uporedno s radovima, provode se provjere i popis djece ubijene u Sarajevu tokom proteklog rata.

Prema informacijama iz Udruženja roditelja ubijene djece, urađena je dodatna provjera kako ne bi došlo do greške prilikom upisa na spomenik jer se ona ne može ispraviti. Svakodnevno se spisak ubijene djece dopunjava, upisuju se nova imena i konačna brojka bi uskoro trebalo da bude poznata. Skoro svi roditelji su pristali da na spomenik bude upisano ime njihovog djeteta, a iz Udruženja su kazali kako će biti ostavljeno mjesta i za naknadni upis imena ubijene djece.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.