Sporazum o saradnji Vukovara i Sarajeva

Sarajevo i Vukovar će se zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređivanje međusobne saradnje na svim područjima od interesa za građane dvaju gradova

Vukovar

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo danas su u Vukovaru potpisali Sporazum o saradnji dva grada. Potpisivanju ovog dokumenta prethodila je Odluka Gradskog vijeća Vukovara od 28. marta, odnosno Odluka Gradskog Vijeća Sarajeva od 28. aprila ove godine o uspostavljanju saradnje između dva gradova stradalnika.

U Sporazumu je navedeno da će se gradovi Sarajevo i Vukovar zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređivanje međusobne saradnje na svim područjima od interesa za građane dvaju gradova.

Sporazumom je utvrđeno da će Sarajevo i Vukovar razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti gradske uprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, znanost i istraživanje, informatika, turizam, pitanja mladih, zdravstvo i socijalna politika, gradske javne službe, zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa, zaštita okoliša, strategija razvoja malih i srednjih preduzeća, međunarodni odnosi, sport i druga područja od međusobnog interesa za ova dva grada.

Gradonačelnik Behmen i Sabo ocijenili su da se ovim činom uspostavlja novi korak ka budućnosti. Također su istakli da se kroz partnerstvo i Sporazum o saradnji, otvaraju mogućnosti da gradovi prijatelji i simboli otpora i mira – Sarajevo i Vukovar, a kojima će se priključiti i Dubrovnik, realizuju zajedničke projekte preko fondova Evropske komisije na dobrobit svojih građanki i građana. Tokom današnjeg susreta potekla je i inicijativa da se Sarajevo priključi brojnim gradovima koji su prihvatili da učestvuju u akciji “Solidarnost za Vukovar”.

U okviru zvaničnog programa posjete, delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Behmenom i predsjedavajućim Gradskog vijeća Lerom, položila je vijence na Memorijalno groblje žrtava iz domovinskog rata grada Vukovara, Spomen-dom Ovčara i Spomen-obilježje masovne grobnice „Ovčara“, te odala počast poginulim braniteljima ovog grada.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *