Sporazum o zajedničkom jezgru razvojnih programa za rad u predškolskim ustanovama

Sredoje NovićČlanovi Konferencije ministara obrazovanja BiH, koju čine ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović te entitetski i kantonalni ministri obrazovanja, potpisali su Sporazum o zajedničkom jezgru cjelovitih razvojnih programa za rad u predškolskim ustanovama.

Sporazumom je predviđeno da se od školske 2009/2010 godine u svim predškolskim ustanovama u BiH vaspitanje i obrazovanje izvodi u skladu sa zajedničkim osnovnim principima, a ministri obrazovanja na svim nivoima dobili su zadatak da osiguraju uvjete za provođenje sporazuma od naredne školske godine.

Ministri su prihvatili i potpisali Sporazum o uspostavljanju Savjeta za opšte obrazovanje koji ima zadatak da prati, analizira i procjenjuje stanje obrazovnog sistema te da daje mišljenja, savjete i preporuke o politici djelovanja u predškolskom, osnovnom i srednjem opštem obrazovanju.

Članovi Konferencije ministara obrazovanja BiH razmotrili su i Izvještaj o postignućima učenika završnih razreda osnovne škole iz matematike i prirodnih nauka.

Konstatovano je da su učenici iz BiH nešto ispod evropskog prosjeka u znanju i primjeni naučenog te su ministri predložili da se provedu analize na svim nivoima da bi se utvrdili razlozi i bili stvoreni uvjeti za praćenje svjetskih trendova i dostignuća u nastavi, saopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *