FK SARAJAEVO

« Fudbal u Sarajevu

Fudbalski klub Sarajevo je bosanskohercegovački fudbalski klub iz Sarajeva, osnovan 1946. godine.

FK SARAJAEVO
FK SARAJAEVO
FK Sarajevo se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i jedan je od najuspješnijih i najpoznatijih klubova u Bosni i Hercegovini. U bivšoj Jugoslaviji Sarajevo je bilo član Prve Savezne Lige čije su titule prvaka i osvojili u dva navrata. U novijoj, poslijeratnoj historiji klub je osvojio Kup Bosne i Hercegovine četiri puta, te dvije prvenstvene titule prvaka, u sezonama sezone 1998/99 i 2006/07.

24. oktobra 1946. godine spajanjem FK “Udarnik” i OFK “Sloboda” osnovano je sportsko društvo “Torpedo” koje godinu dana kasnije mijenja ime u SDM “Sarajevo”. Prema planu koji je iznesen na sastanku u velikoj dvorani fiskulturnog doma novo Sportsko društvo trebalo je okupiti ono najbolje iz grada Sarajeva i BiH.

Kao samostalan fudbalski klub “Sarajevo” egzistira od 20. maja 1949. godine, a dan kasnije je registrovano u Fudbalskom savezu područja Sarajevo.

U takmičarskoj sezoni 1964/65. Sarajevo je osvojilo titulu vicešampiona, a u sezoni 1966/67. i šampionsku titulu kao prvi klub iz Bosne i Hercegovine. Značajne rezultate Sarajevo je ostvarilo i u kupu Jugoslavije. 1947. Sarajevo plasirali su se u polufinale a korak dalje su napravili u sezoni 1966/67. Tada je Sarajevo u finalu, u Splitu, poraženo od Hajduka sa 2:1. Bila je to najuspješnija sezona u historiji Sarajeva.

U sezoni 1984/85. Sarajevo daruje svojim navijačima po drugi put titulu šampiona. Tokom cijele sezone Sarajevo je vodilo “bitku” sa Hajdukom za prvo mjesto, da bi u zadnjem kolu pobjedom nad Crvenom Zvezdom (40.000 gledalaca, 2:1) obezbijedili plasman u kup evropskih šampiona.

Stadion Koševo
Stadion Koševo
Klub je od 7. marta 1948. do decembra 1982. godine odigrao 226 međunarodnih utakmica na četiri kontinenta i veoma uspješno reprezentovao sport tadašnje države. Bilans je rezultatski povoljan i izgleda ovako: 107 pobjeda, 58 neriješeno, 61 izgubljenih sa gol-razlikom 570:383.

Inače, pred najviše gledalaca Sarajevo je igralo 31. augusta 1957. godine u Katovicama (Poljska), protiv selekcije “Katovica”. Rezultat je bio 2:2, a meč je posmatralo 120,000 gledalaca.

FK Sarajevo konstantno proizvodi nove igrače. Naslijednici Sušića, Hadžibegića, Musemića, Pašića, Ferhatovića se zovu Berberović, Pelak, Škoro, Obuća, Muharemović… U sklopu FK Sarajevo djeluje škola fudbala “Asim Ferhatović – Hase” iz koje su ponikli veliki igrači. U periodu od konstituisanja BiH kao nezavisne države Škola fudbala Fudbalskog kluba Sarajevo je najuspješnija u našoj državi. “Bordo” klub je u ovom periodu dao rekordan broj igrača u svim reprezentativnim selekcijama BiH, a brojni su trofeji na domaćoj i međunarodnoj sceni, osvojena prvenstva i kupovi u omladinskoj kategoriji.

Navijači FK Sarajevo
Navijači FK Sarajevo
Domaći teren FK Sarajevo je stadion Asim Ferhatović Hase, nekada poznat kao stadion Koševo, koji se nalazi u sarajevskom naselju Koševo. Stadion je otvoren 1947. godine. 1984. godine, rekonstruisan je za Zimske Olimpijske igre 1984. godine, te se zbog toga često naziva i Olimpijski stadion. Od jula 2004. godine nosi naziv “Asim Ferhatović – Hase”, po Asimu Ferhatoviću, legendarnom fudbaleru FK Sarajeva, koji se karijueru završio 1967. godine.

Danas, stadion Asim Ferhatović Hase ima kapacitet od oko 37.500 sjedećih mjesta[1], te je ponakad domaćin fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, kada se utakice ne igraju na stadionu Bilino polje u Zenici.

Navijači kluba, neformalno Pitari, pod nazivom Horde Zla se pojavljuju od 1987. godine. Navijačke grupe postoje širom Evrope, kao što su Horde Zla Stuttgart, koji se nalaze u Njemačkoj. Također, navijačka grupa Horde Zla ima odjeljak i u Sjedinjenim Američkim Državama, a najpoznatiji od njih su Horde Zla Reapers iz Los Angelesa, Kalifornija.

Novosti iz fudbala »

Novosti iz FK Sarajevo»

« Fudbal u Sarajevu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *