FK Slavija

« Fudbal u Sarajevu

Fudbalski klub “Slavija” je bosanskohercegovački fudbalski klub iz Lukavice kod Sarajeva.

FK Slavija
FK Slavija
FK Slavija je osnovana 1908. godine, a glavni pokretači su bili učenici sarajevske Gimnazije.

Zbog teških uslova, zabrane udruživanja koja je postojala u Austro-ugarskoj prvu zvaničnu utakmicu Slavija je odigrala tek 1911. godine, protiv selekcije bečkih vojnika. Rezultat je bio 4-2 za Slaviju.

Do raskola u klubu dolazi 1913. godine, pri čemu dio članova napušta klub i formira Hrvatski športski klub “SAŠK”, dok ostali mijenjaju ime kluba u Srpski sportski klub “Slavija”.

Nakon Prvog svjetskog rata Slavija i SAŠK su jedini klubovi koji se takmiče u najvišem rangu nove države – Kraljevine Jugoslavije. Iz tog vremena pamti se pobjeda iz 1940. godine nad evropskim viceprvakom Ferencvarosom od 3-0.

Na inicijativu sportskih radnika iz Istočnog Sarajeva (Lukavica), 1993. godine se obnavlja rad Fudbalskog kluba “Slavija”.

Do 2004. godine Slavija se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske, gdje osvajaju drugo mjesto 2002/03 a nakon osvojenog prvog mjesta u sezoni 2003/04 ulaze u Premijer ligu BiH.

Od sezone 2004/05 FK Slavija je takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a svoje domaće utakmice igra na stadionu koji se nalazi u okviru Sportsko rekreativnog centra “Slavija”.

Navijači FK Slavije se nazivaju “Sokolovi”.

Novosti iz fudbala »

Novosti iz FK Slavija »

« Fudbal u Sarajevu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *