FK ŽELJEZNIČAR

« Fudbal u Sarajevu

Fudbalski klub ‘Željezničar’ je bosanskohercegovački fudbalski klub iz Sarajeva.

Grb FK Željezničar
Grb FK Željezničar

Željo je osnovan 15. septembra 1921. godine, a kroz historiju je nekoliko puta prošao put od autsajdera do šampiona. U svojim vitrinama FK Željezničar ima jednu titulu prvaka Jugoslavije i više titula prvaka Bosne i Hercegovine. Za rođendan fudbalskog kluba Željezničar se uzima dan kada je zvanično registrovan u tadašnjem fudbalskom Podsavezu – 15. septembar 1921. godine.

Radnički klub

Radnici Željezničke radionice na inicijativu Dimitrija Dimitrijevića. Zajedno sa Ludvigom Lepleom, Stjepanom Katalinićem i ostalim radnicima skupljaju novac za kupovinu lopte i dresova na kojima je izvezena lokomotiva, a zatim i za registraciju kluba kod Sarajevskog fudbalskog podsaveza. Kao tada jedini radnički klub među ostalim nacionalno orjentisanim klubovima FK Željezničar se susreo sa mnogim teškoćama.

Jedna od prvih postava sarajevskog FK Željezničar
Jedna od prvih postava sarajevskog FK Željezničar

Prva javna utakmica odigrana je sa SAŠK-om, 17. septembra 1921. godine u 16 sati. Oko igrališta je bilo 500 navijača, a SAŠK je bio bolji, pobjedivši rezultatom 5:1.

SAŠK KONTRA ŽELJEZNIČARA
U subotu 17. o. mj. U 4 sata poslije podne odigraće SAŠK prvu javnu utakmicu nakon svog povratka sa turneje. Interes za ovu utakmicu je osobit pošto ćemo imati priliku da vidimo novih trikova koje je SAŠK na svojoj turneji pripremio. Igra će prema tome biti vrlo zanimljiva, igra se na Kovačićima. Cijena uobičajena. (Večernja pošta, 16. septembar 1921.)

Nakon poraza od SAŠK-a, Željo je slijedećeg dana odigrao drugu prijateljsku utakmicu sa Sarajevskim Sportskim Klubom i zabilježio svoju prvu pobjedu u historiji rezultatom 2:1.

Dolina Ćupova

FK željezničar od 1953. godine svoje domaće utakmice igra na stadionu Grbavica u istoimenom sarajevskom naselju. Stadion je od tada pretrpio tri veća renoviranja. Prvo od 1968. do 1976. kada je napravljena sjeverna tribina, zatim je obnovljen nakon reintegracije Grbavice kada je ponovo izgrađena drvena tribina na zapadnoj strani.

Stadion Grbavica
Stadion Grbavica

Pred sezonu 2004/05 kada su na sjevernu i južnu tribinu postavljene stolice čime je kapacitet stadiona smanjen na 12.000 mjesta.

Vezano: Stadion Grbavica

« Fudbal u Sarajevu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *