Srednja Bosna na rubu katastrofe

Srednja Bosna na rubu katastrofe, BusovačaJutros od šest sati za saobraćaj je otvorena dionica M-5 Donji Vakuf-Jajce. Zbog odrona i vode na kolovozu otežano se saobraća putnim pravcima: Bugojno – Gornji Vakuf/Uskoplje (u mjestu Paloč), Dolac na Lašvi – Travnik i Kaćuni – Gromiljak. Također otežano, zbog odrona, saobraća se i na dionici regionalnog puta R-413 Vitovlje – Skender Vakuf, javlja Eni news.

Iako su ovog ljeta poduzete aktivnosti na sprječavanju eventulanih poplava u koje je utrošeno gotovo 150 hiljada KM vodena bujica je sve uništila u samo nekoliko sati. Ovakav vodostaj ne pamte ni najstariji stanovnici ove općine.

Srednja Bosna na rubu katastrofe, BugojnoU većini naselja uz rijeke stanje je bilo krajnje kritično, a neka naselja su potpuno bila odsječena. Izuzetno teško stanje zabilježeno je u MZ Voljevac, do čijih naselja se nisu probile ekipe civilne zaštite, a stanovništvo je prvo samoinicijativno, a pred sumrak i uz pomoć članova civilne zaštite i Gorske službe spašavanja napuštalo svoje domove. Alarmanto stanje bilo je i u naseljima Ploča, Vilić Polje, Duratbegović Dolac, Pajić Polje i Humac.

Zbog nezapamćenih poplava koje su zadesile nizvodno područje rijeke Vrbas u Donjem Vakufu je proglašeno stanje elementarne nepogode.

Poplavljeni su stambeni objekti u gradskom naselju Donja Mahala, a voda je zahvatila i objekat tehničkog pregleda benzinske pumpe Silver-ost. Na ovome području u subotu (9. januara) u 17 sati Vrbas se izlio na magistralni put, te je saobraćaj obustavljen na magistralnom putu M5 Donji Vakuf – Jajce i preusmjeravan preko Turbeta i Dobretića, sve do nedjelje (10. januara) do 6 sati. Vrbas se izlio i u naseljima Nezići, Boroje, Barice, Vrbas i Jusići ugrozivši više oko 50 domaćinstava, ali i proizvodne objekte na ovom području.

Srednja Bosna na rubu katastrofeNedjeljno jutro osvanulo je bez padavina. Prema informacijama Općinskog štaba Civilne zaštite Donji Vakuf, rijeka Vrbas se povukla za oko 20 – 25 cm, ali je još uvijek toliko jaka da je nemoguće djelovati u bilo kakvom pravcu. Domaćinstva koja se električnom energijom napajaju sa TS Aneks i TS Energopetrol u subotu su isključena iz elektrosnabdijevanja iz razloga što su ova dva elektroenergetska objekta poplavljena vodom.

Prema procjenama OŠ Civilne zaštite jučerašnje poplave nanijele su ogromne štete stanovnicima Kamenjače te područja nizvodno rijekom Vrbas od Aneksa Prve OŠ do Torlakovca.

Općinski štab i dalje je u mobilnom stanju, a jučer od 17 sati načelnik općine Huso Sušić proglasio je stanje elementarne nepogode. Odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode – poplave, odnosi se na naseljena mjesta: Donji Vakuf (nizvodno od pješačkog mosta na ulazu DI „Janj”), Kamenjača, naselje Vrbas, Barice, Krivače, Babin Potok, Torlakovac, Doganovce, Javadžike i dio naselja Suhodol (uz lokalni put).

Srednja Bosna na rubu katastrofe, TravnikU cilju spašavanja i zaštite ljudi i materijalnih dobara angažovan je OŠ Civilne zaštite, Vatrogasna jedinica i Jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, kao i donjovakufski kolektivi: JKUP Čistuća, DD Rudnici gipsa, JKP Gradina, JU Dom zdravlja, Crveni križ, JU Centar za socijalni rad, JP RTV Donji Vakuf i Rafting klub Dabar Donji Vakuf.

Prema informaciji iz bugojanske Civilne zaštite stanje elementarne nepogode bit će proglašeno na sastanku koji je zakazan za danas.

Kako je kazao Haris Haznadarević vodena bujica sinoć je odnijela most na Vrbasu koji je vodio prema naselju Kula. Poplavljeno je na desetine kuća a značajne štete prouzrokovane su i na putnoj infrastrukturi.

Iz Vodovoda je upućen apel građanima da prokuhavaju vodu prije upotrebe jer je, uslijed poplava, došlo do njenog zamućenja.

Srednja Bosna na rubu katastrofeU viteškom naselju Kruščica zabilježena je velika poplava dok su u busovačkoj općini najugroženiji dijelovi oko tvornice Mediapan

Lašva je uzrokovala materijalnu štetu na koritu u gradskom dijelu Travnika kod Osnovne škole Travnik. Međutim, najveća materijalna šteta je zabilježena u pogonima Tvornice madraca „Nobil” Nova Bila koji su u potpunosti poplavljeni. Vlasnici preduzeća „Nobil” navode da je u ovom momentu veoma teško procijeniti materijalnu štetu uzrokovanu poplavom. Lašva se sinoć izlila i na magistralnom putu u Turbetu , a cijelu noć stanovništvo se uz podršku Civilne zaštite na području Doca na Lašvi i Han Bile borilo da ukroti vodenu bujicu.

eninews / protest.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *