Sretan Prvi maj!

Međunarodni praznik rada obilježava se u spomen na velike radničke proteste održane u Chicagu, 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Crveni karanfil – simbol krvi prolivene za radnička prava

Tokom cijelog 19. vijeka radnici su bezdušno iskorištavani. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude, koji su u zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uslove rada, ali i života. Štrajkaški pokreti se najviše javljaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ilustracija protesta u Chicagu 1. maja 1896. godine

Prvog maja 1886. godine u Chicagu je protestovalo više od 40.000 radnika sa zahtjevima poznatim pod nazivom 3 OSMICE – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Vlast, nezadovoljna pobunom potlačenih radnika, izdaje naređenje policiji da interveniše oružjem. Ubijeno je šest, a ranjeno više od 50 radnika. Veliki broj demonstranata je uhapšen, a vođe štrajka se izveden pred sud gdje ih je petoro osuđeno na smrt, a tri na dugogodišnju robiju.

Protesti socijalista na njujorškom Union Square-u, 1 maja 1912. godine

U spomen na ovo krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da se Prvog maja svake godine održavaju radnički protesti. Već od 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opšte solidarnosti radnika cijelog svijeta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *