Sretan rođendan Affane Ramiću!

Jedan od najistaknutijih umjetničkih imena Bsone i Hercegovine, akademski slikar Affan Ramić izložbom iz ciklusa “Mediteranski pejzaž” u Galeriji ‘Roman Petrović’ obilježio je 80. rođendan.

Affan Ramić
Affan Ramić
Affan Ramić se sarajevskoj se publici predstavio sa 55 radova, koji su retrospektiva umjetnikovog djelovanja i stvaranja tokom proteklih nekoliko godina.

Ovom je postavkom Ramić pobudio pažnju velikog broja prijatelja i istaknutih osoba iz društvenog i političkog života, od kojih mnogi nisu uspjeli niti ući u galeriju. Izložbu je otvorio književnik Mile Stojić, istaknuvši da se ime i djelo Affana Ramića obično vežu za početke oslobađanja od tradicionalnih postupaka u savremenom slikarstvu Bosne i Hercegovine.

“Mimetičko slikarstvo za njega je tek zaludna i blijeda kopija prirode, tog Božijeg remek-djela. Slikar ne opisuje prirodu, nego je unosi u svoju sliku. Označitelj postaje označeno. Slika je sama kamen, mahovina, jedna praška, mrlja ili fragment pločnika. Ali i nešto više od toga – ona je grmljavina, stablo munje, krš i lom starih oblika, miris ozona. Svijet koji se urušava, isijavajući fantastične oblike”, kaže Stojić.

Retrospektivna izložba Affana Ramića u Galeriji 'Roman Petrović' (Sarajevo, juni 2012)
Retrospektivna izložba Affana Ramića u Galeriji 'Roman Petrović' (Sarajevo, juni 2012)
Akademik Affan Ramić pripada generaciji umjetnika koji su utrli put likovnoj umjetnosti ne samo na području BiH, već i cijele bivše Jugoslavije.

Kao predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije, bio je na čelu stvaranja jedne značajne historijske epohe u likovnoj umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 20. juna 2012. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *