Sretan Vam prvi dan proljeća i jeseni

Danas, 20. marta 2013. godine, tačno u 12 sati i 2 minute na sjevernu hemisferu planete Zemlja dolijeće proljeće, dok na južnoj hemisferi počinje jesen.

Sunčana strana ulice

Proljeće je mnogima najdraže godišnje doba jer je to doba buđenja kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju siječe nebeski ekvator i prelazi na sjevernu nebesku polusferu. Prvi dan i noć proljeća traju jednako, po 12 sati, što je pojava koja se naziva proljetni ekvinocij, odnosno proljetna ravnodnevnica.

Sunce će, na proljetnu ravnodnevnicu, u najljepšem glavnom gradu na svijetu izaći u 5 sati i 50 minuta, a zaći u 17 sati i 59 minuta, a proljeće će trajati do 21. juna kada počinje ljeto.

U starom Rimu se prvi dan proljeća slavio kao početak nove godine, dok su Kelti prvog dana proljeća slavili uskrsnuće Sunca.

Pomjeranje prvog dana proljeća

Tradicionalno obilježavanje početka proljeća je dugo vremena bio 21. mart. Danas nam astronomi i priređivači kalendara sugerišu da ovo godišnje doba počinje dan ranije.

U 20. vijeku obilježavanje dolaska proljeća – 21. marta ustvari je bila iznimka u odnosu na sve ostale vijekove ranije?

Proljetni ekvinocij se ustvari dešava 21. marta samo 36 puta u stotinu godina, a od 1981. do 2102. godine prvi dan proljeća se dešava 20. marta.

U nekim dijelovima svijeta, poput Aljaske i područja Pacifika, proljeće je 2008. i 2012. godine dolazilo još ranije – 19. marta, što će se za tri godine desiti i većini ostatka svijeta, kada će – 2016. godine proljeće početi upravo 19. marta.

foto: Mina Ćorić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *