Šta Carl Bildt radi na obilježavanju početka opsade?

Trebao je doći kada je nešto mogao učiniti. A onda kada je nešto mogao učiniti govorio je da je Milošević dobar momak

Florence Hartmann

Danas je u Sarajevu obilježena 20. godišnjica od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju početka opsade prisustvovali su i neki od zvaničnika međunarodne zajednice. Među njima je bio i ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, nekadašnji visoki predstavnik za BiH, kao i novinarka Florence Hartmann, bivša glasnogovornicka tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carle Del Ponte.

Florence Hartmann je prilikom susreta sa Bildtom preuzela inicijativu žestoko protestujući protiv njegovog prisustva u Sarajevu baš na ovaj dan.

“On nije trebao doći danas u Sarajevo. Pitala sam ga zašto je došao. Trebao je doći kada je nešto mogao učiniti. A onda kada je nešto mogao učiniti govorio je da je Milošević dobar momak. To piše i u transkriptima. On ne zaslužuje danas biti ovdje.”, kaže Florence Hartmann.

Carl Bildt

Hartmann smatra da Carl Bildt “svojom politikom kao predstavnik svoje države i Evropske unije nije ništa učinio da se uskrate muke Sarajeva i čitavoj Bosni i Hercegovini”, zbog čega “smatra da mu ovdje nije mjesto”.

“Ja sam slobodan građanin Evrope i imam mu pravo to reći, a on ima pravo nastaviti biti tu. Pitala sam ga zašto je tu došao i rekla mu da on ne zaslužuje biti ovdje. Nije mi ništa odgovorio.”, komentariše Hartmannova verbalni duel koji je Bildt većinom prešutio, okrenuo se i otišao.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *