Šta ostaje u Berlinu

Jasmila ŽbanićDokumentarnom film “Šta ostaje” mlade njemačke rediteljice Clarisse Thieme, uvršten je u zvaničnu selekciju programa Forum Expanded Berlinskog festivala.

“Šta ostaje” je dokumentarni film o praznim prostorima napuštenim uslijed ratnih razaranja. Čine ga dugi statični i široki kadrovi mjesta i pejsaža današnje Bosne i Hercegovine. Obična banalnost i ljepota prikazanih mjesta dodatno naglašavaju činjenicu da su tokom rata 1992. – 1995. godine na ovim mjestima počinjeni brojni zločini.

Program Forum Expanded istražujući interakciju između filma i drugih umjetničkih formi, jedan je od najdinamičnijih programa u okviru Berlinala. Sa selekcijom od preko 40 filmova, instalacija i art performansa koje dolaze iz 20 zemalja, ovogodišnji Forum Expanded pružit će prostor za nove perspektive – kako umjetničke, tako i geopolitičke.

Dokumentarni film “Šta ostaje” realiziran je u koprodukciji bosanskohercegvoačke Deblokade i austrijskog Gegenfilma, a sniman je tokom 2008. godine na različtim lokacijama u BiH.

Producent filma je Jasmila Žbanić, a snimatelj Eldar Emrić.

Berlinale će se održati od 11. do 21. februara, a „Šta ostaje” će biti prikazan 17. i 19. februara, saopćeno je iz Deblokade.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *