Stalna postavka djela Mersada Berbera

U stalnoj postavci Instituta pogledajte 60 ulja i 8 grafika Mersada Berbera.

Mersad Berber
Mersad Berber
U gotovo pet decenija neumornog stvaralaštva ovaj je plodni umjetnik naslikao toliko vrijednih slika i grafika, koje se nalaze u mnogim kućama u Bosni i širom svijeta, krase izložbene salone najuglednijih galerija kod nas i u drugim zemljama.

Ovaj veliki čarobnjak crteža i boje, neiscrpnom energijom, svakodnevnim višesatnim upornim radom, stvara nova djela. To su djela iznenađujuće imaginacije, svježih i novih vizija i poruka.

Berberova inspiracija je nepresušna, jednako na malim grafikama koje se moraju raditi strpljivo i minuciozno, kao i na velikim platnima, na kojima dolazi do izražaja potez velikog zamaha, široke stvaralačke geste.

Mersad Berber je bosanskohercegovački akademski slikar, rođen 1. januara 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. u klasi Maksima Sedeja. Postdiplomski studij grafike, kod profesora Rike Debenjaka. Akademiju likovnih umjetnosti završava 1965. godine u Ljubljani. Godine 1973. postaje docent Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Živi i radi u Zagrebu i Dubrovniku.

Vrijeme: Stalna postavka @ 9:00h do 19:00h
Mjesto: Bošnjački institut, Sarajevo

mapa područja
Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *