Stanari sami moraju riješiti problem žohara

Pofalići, SarajevoGrađani Kantona Sarajevo koji žive u stambenim zgradama, posebno na području Alipašina polja, Ilidže, Otoke i Pofalića, posljednjih dana imaju velike probleme s najezdom žohara.

Iz Sanitarne inspekcije Kantona Sarajevo kažu da je najezda ovih insekata prenosnika brojnih bolesti najvjerovatnije prouzrokovana nedavnim obilnim padavinama.

Veliki broj stanara zgrada na Alipašinom polju potvrdio nam je da su žohari kod njih već odavno “domaći”.
“Živim u C fazi na Alipašinom polju. Najezda žohara kod nas je konstantan problem. Međutim, ovih dana je katastrofa. Zvali smo upravitelja – ‘Sarajevostan’. Oni kažu da će doći, organizirati dezinfekciju zgrade, ali problem nastane zbog toga što neće svi da izdvoje novac za dezinfekciju, a to se posebno plaća”, kaže Sarajlija Adnan Mujić.

Sabaheta Talić živi u Ulici Ante Babića u A fazi Alipašinog polja. Tvrdi da je već zvala firmu koja joj je izvršila dezinfekciju stana, ali da su se žohari u zgradi pojavili nakon nekoliko dana.

“Nemoguće je izvršiti dezinfekciju samo jednog stana. Kad se žohari pojave, mora se dezinfikovati cijela zgrada. Jedino tako možete istrijebiti te insekte”, kažu u Sanitarnoj inspekciji Kantona Sarajevo.

Ističu da bi vlasnici stanova trebalo da angažiraju upravitelja koji će organizirati dezinfekciju prostora, te da to stanari sami moraju platiti.

“U Kantonu Sarajevo, po zakonu, dva puta godišnje se vrši deratizacija, nažalost, ne postoji zakon koji nas obavezuje na dezinfekciju prostora. To građani moraju sami raditi. Moraju se organizovati. Mi ne možemo to ni kažnjavati, jer ne možemo zatvoriti privatni prostor. Kada žohara nađemo u nekom restoranu, trgovini, javnom prostoru, mi te prostore odmah zatvaramo, a sa stanovima je drugačije”, objašnjavaju iz Sanitarne inspekcije KS.

Čedomir Lukić, ministar za stambena pitanja u KS, ističe da ovo ministarstvo ima formiranu komisiju koja je zadužena da prati rad upravitelja u stambenim zgradama.

“Nisam siguran da su upravitelji krivi što pojedina naselja u KS imaju najezdu žohara. Mi u Ministarstvu nemamo pritužbe građana na upravitelje po tome pitanju. Stanari sami sebi biraju upravitelja, a kada se desi situacija da je potrebna dodatna dezinfekcija u zgradama, to stanari moraju sami platiti”, kaže Lukić.

Ističe da Ministarstvo ne raspolaže sredstvima koja se prikupljaju za održavanje zajedničkih prostora u stambenim objektima, a pogotovo ne stanova.

Alipašino polje, SarajevoKontaktirali smo i sekretare pojedinih mjesnih zajednica gdje je utvrđeno da postoji najezda žohara, ali su nam oni rekli da to nije u njihovoj nadležnosti, te da je to problem koji moraju rješavati sami stanari.

Iz “Sarajevostana” odgovaraju da ne mogu o svome trošku vršiti dezinfekciju, te ističu da imaju problema sa naplatom održavanja zajedničkih dijelova zgrada.

“Nismo dobili dojave, niti nas je posljednjih dana neko od građana kontaktirao zbog najezde žohara”, kažu u Terenskoj službi “Sarajevostana”, koja je zadužena za veliki dio naselja Alipašino polje.

Da problem nemaju samo stanari zgrada sagrađenih prije 30 i 40 godina, govori i informacija koju smo dobili u Humskoj ulici u naselju Pofalići, gdje su prošlog ljeta useljene dvije novoizgrađene zgrade.

Stanari u ovim zgradama imaju također problem sa najezdom žohara u pojedinim ulazima i stanovima.

Amela T., stanarka u jednoj od novoizgrađenih zgrada u Humskoj, ističe da im je najveći probem to što su se u nove stanove uselili prije više od šest mjeseci, a još nemaju upravitelja, niti povjerenika.

“Dosta mojih komšija tvrdi da imaju žohare u stanovima, i vjerujem u to. Kod mene žohara još nema, ali kako se već mjesecima ne čisti u stubištu, nije isključeno da će se uskoro pojaviti”, kazala je ona.

Glavni sanitarni inspektor u KS Senada Hadžijusufović upozorava da žohari prenose razne bolesti jer u stanove dolaze kroz kanalizacione cijevi. Posebno je opasno ako ovi insekti dođu na hranu, što kod čovjeka može prouzrokovati zarazne bolesti, od gripe do crijevnih infekcija.

“Preventiva je njihovo redovno uklanjanje. Građani moraju pozvati kuću koja vrši dezinfekciju, to mora uraditi u 15 dana tri puta i često ponavljati kako se oni ne bi vraćali i ponovno množili. Ako su žohari u jednom stanu, onda su se razmnožili i u stanovima pored, iznad i ispod tog stana. Zbog toga se mora sve dezinficirati”, kaže Hadžijusufovićeva, ističući da postoje dobra sredstva koja uništavaju ove insekte, a nisu štetna po čovjekovo zdravlje.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *