Stanje u poplavljenim područjima poboljšano

Poplave u BiH (januar 2009)Stanje u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska na svim područjima koja su bila zahvaćena poplavama znatno je bolje u odnosu na prethodni period, ocjena je entitetske Uprave civilne zaštite. Voda se povukla i u mjesnoj zajednici Plužine, u općini Bileća, gdje je proteklih dana bilo najteže stanje, a ekipe rade na raščišćavanju i dezinfekciji terena.

U rejonu Popovog polja, u selu Orašje, gdje je došlo do polava, nema novih ugroženih objekata, a nivo vode u odnosu na petak uvečer opao je za 10 centimetara. Ekipe Civilne zaštite su na terenu i dalje dežuraju sa dva čamca.

Vodostaj rijeke Save u Srpcu, kako je saopćeno u subotu iz Uprave civilne zaštite RS-a, u opadanju je i iznosi 871 centimetara, što je 17 centimetara manje u odnosu na petak, dok u Gradišci iznosi 739 centimetara i u opadanju je za 17 centimetara u odnosu na dan prije.

Opada i vodostaj rijeke Sane u Prijedoru i iznosi 195 centimetara, što je za 24 centimetara manje u odnosu na jučer.

Također, vodostaji Une, Vrbasa i drugih vodotoka su u opadanju, pa se trenutna situacija na ovom području može ocijeniti kao redovna.

I vodostaj rijeka na području bijeljinske općine ima tendenciju opadanja. U subotu u 8.00 sati vodostaj Save na vodomjeru Rača iznosio je 696 centimetara, što je za 20 centimetara manje u odnosu na dan prije. Rijeka Drina je u koritu, a protok vode na Hidroelektrani Zvornik je 800 metara kubnih u sekundi.

U priobalnim kućama u podrumima se pojavljuju podzemne vode, pa su vatrogasci i jedinice Civilne zaštite reagirali u više slučajeva. Na ovom području i dalje se provode redovna kontrola vode za piće i druge higijensko-epidemiološke mjere.

I vodostaj rijeke Bosne kod Doboja i Modriče i dalje je u padu, kao i rijeke Save na mjernim tačkama u Brodu i Šamcu. Situacija je znatno povoljnija u odnosu na prethodne dane, tako da su se stvorili uvjeti za povratak evakuiranog stanovništva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *