Staviti psovku po izboru

Jasno je da gubite više nego što dobijate tom svojom nezainteresovanošću za bilo šta što vam upravlja životom, što se igra vama, što vam pomjera ruke i noge marionetskim koncima iako ćete tvrditi da ste sam svoj čovjek i da ste nezavisni i da vam niko ne može govoriti šta da radite

piše: Nermin Čengić

Ako preživi pričaće
Ako preživi pričaće

Jasno je da imate problem zdravog rasuđivanja ako zaista ne shvatate ili ne prihvatate činjenicu da je Republika Srpska (staviti psovku po izboru) nastala na genocidu, dakle, etničkom čišćenju, dakle utemeljena je na najsvirepijim zločinima koje ste vjerovatno ikad vidjeli, i koje ćete vjerovatno ikad vidjeti. Jednako je i s Federacijom BiH (staviti psovku po izboru) iako na njoj niko, osim reciprocitetnih, nije insistirao dok je Republika Sprska (staviti psovku po izboru) bila “vjekovima čekana” i aktuelizirana te otjelotvorena već početkom o(ne)svještavanja naroda i narodnosti. Ne želite izvan tog spleta laži i obmane iako ama baš ništa nemate od svega osim virtualne predigre za seks koji vam dopuste svakih pedeset godina, pa ako preživite priča(će)te. I pjevati, i ne dati, i… našu Bosnu. “I Hercegovinu!”, doviknuće vam.

Jasno je da ste posljednji pizduni dok god se krijete iza nacrtanog osmjeha izvinjavajući se međusobno jedno drugom kako zbog porodice koja živi s one strane entitetske linije (staviti psovku po izboru) ne možete na ovoj strani entitetske linije (staviti psovku po izboru) govoriti ono što mislite i osjećate, navodno. Pretpostavimo da je, valjda nije preoptimistično, barem 50 posto takvih, kako se redovno čini kad stupite u kontakt s “urbanima” (staviti psovku po izboru). Zamislite da se već odlučimo mijenjati i kako bi skoro preko noći promijenili besmisao u kojem živimo i u kojem nama nije dobro. Dok se šaljivdžije i dalje šale i “grade li grade” svoje predizborne autoputeve, aerodrome, radna mjesta nešto sporije i manje (staviti psovku po izboru), a svoje bankovne račune i počasno mjesto u fašizoidnoj historiji nešto brže i više (staviti psovku po izboru).

Jasno je da niste zainteresovani za bolje kada se ograđujete u torove svojih sujeta. Hineći univerzalnost, proklamujući širinu i zajedništvo, sveprihvaćenost i otvorenost, obarate same sebe u posljednjoj minuti i to nekim banalnim, nerijetko ličnim, razočarenjem ili trenutnim osjećanjem malaksalosti i naprasnog umora. A Oni su neumorni. Oni grabe. Oni ne zaslužuju psovke već divljenje, (staviti psovku po izboru).

Jasno je da gubite više nego što dobijate tom svojom nezainteresovanošću za bilo šta što vam upravlja životom, što se igra vama, što vam pomjera ruke i noge marionetskim koncima iako ćete tvrditi da ste sam svoj čovjek i da ste nezavisni i da vam niko ne može govoriti šta da radite. A onda dođe prvi ili peti i prinuđeni ste stati u red za plaćanje koraka. I ne bunite se. Plaćate. Nezavisno. (staviti psovku po izboru)

Jasno je vama i da dolaze bolja vremena. Baš ste vidoviti, (staviti psovku po izboru). Već za koji mjesec će utrnuti zima, a sunce će založiti (još nenaplativu) vatru, smanjiće se troškovi življenja, nećete morati grijati tjelesa, neće biti otrovnog smoga u zraku. Zaboravićete na sve probleme ovog svijeta i nasmijani čitati reklamne panoe s prijedlozima o sedmodnevnom ili vikend ljetovanju koje ćete kušati na kredit što se otplaćuje 20 godina. Toliko se ni kuća ne otplaćuje ali vi ste navikli na činjenicu da ste, čim se rodite, dužni stotine pa i hiljade novčanih jedinica. Neka, šutnja je zlato… koje monarsi kupe, (staviti psovku po izboru).

Jasno je da ću na kraju postaviti sljedeće pitanje: koji tačno pasus, riječ, zarez vam nisu jasni u snebljivom obraćanju Čedomira Jovanovića, (staviti psovku po izboru)?

Drugarski pozdrav iz olimpijske prijestonice balkanskog Besmisla.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *