Šteta od nedavnih poplava oko 72 miliona

poplava u Osjeku, Sarajevo (6. januar 2010)Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić izjavio je da se, prema preliminarnim izvještajima kantonalnih i općinskih komisija, šteta od nedavnih poplava procjenjuje na oko 72 miliona KM.

Tihić je napomenuo da te procjene treba uzeti uvjetno jer će Federalna komisija za procjenu šteta to uzeti u analizu i razmatranje, s obzirom na to da tu ima i nekih šteta koje nisu rezultat samo poplava nego i drugih okolnosti.

Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Federalnog štaba Civilne zaštite u Sarajevu bila je informacija o nedavnim poplavama. Područje FBiH je od 8. do 22. januara zahvatilo jako nevrijeme praćeno kišom koja je prouzrokovala povećanje vodostaja na svim rijekama i njihovim pritokama, a zatim plavljenje velikih površina zemljišta, stambanih, privrednih, infrastrukturnih i drugih objekata. Najteža situacija bila je na području Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Livanjskog i Kantona Sarajevo.

Tihić je kazao da je komisija dužna da popiše svu štetu, ali da se za bespravno izgrađene objekte nema pravo na nadoknadu štete.

Jedna od ključnih aktivnosti Štaba u 2010. i dalje će biti implementacija Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalih dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH za period 2007.-2011. Aktivnostima na implementaciji i ažuriranju procjene ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća u FBiH i Federalnog plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, također će se posvetiti potrebna pažnja, navodi se u Programu aktivnosti Štaba za ovu godinu koji je usvojen na današnjoj sjednici. Prihvaćen je i izvještaj o radu Federalnog štaba Civilne zaštite u 2009. koji će biti proslijeđen Vladi na razmatranje i usvajanje te finansijski plan ovog štaba u 2010.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog odluke o odobravanju jednokratne novčane pomoći za hitne intervencije Općini Tešanj u vrijednosti 150.000 i jednokratne novčane pomoći za hitne intervencije Općini Vareš od 2.000 KM.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *