Stezanje kaiša u školama

Sredstva kojima će Ministarstvo nauke i obrazovanja Kantona raspolagati u ovoj godini, prema nacrtu kantonalnog budžeta, manja su za 20 miliona maraka u odnosu na prošlogodišnja.

Safet Kešo


Kantonalni ministar Safet Kešo tvrdi da se tokom maratonskih sjednica Vlade Kantona borio za dovoljno novca kako bi se završile škole čija je gradnja u toku, ali…: “Bojim se da će i to doći u pitanje. Nadam se da će zastupnici Skupštine Kantona imati sluha i prepoznati značaj škola na Sedreniku, u Osjeku, na Dobrinji… Za završetak zgrade Pete i Gimnazije Dobrinja predviđeno je 1.800.000 KM, ali to neće biti dovoljno za useljenje”, kaže ministar Kešo.

Da bi se zadržao nivo plata uposlenih u školstvu, prema Kešinim riječima, sve ustanove moraju štedjeti: “Svaka škola mora smanjiti izdatke, a pritom mislim i na račune za struju, telefon, komunalne usluge. Ne bojim se štrajkova, jer ćemo uspjeti zadržati plate na prošlogodišnjem nivou, iako su troškovi života uvećani. Ipak, u školstvu sam cijeli život, pa znam da su i profesori spremni podijeliti sudbinu sa svojim sugrađanima”

Jedina dobra vijest je da vlada NR Kine nije odustala od donacije milion eura za opremanje nove zgrade Gimnazije na Dobrinji. Procjena ove investicije je na reviziji, nakon čega će biti ponuđena Kinezima, putem ambasade ove zemlje u BiH. Ono što ministar očekuje u narednom periodu jesu razgovori sa općinama, tokom kojih će se vidjeti koliko one mogu izdvojiti za završetak škola koje se nalaze na njihovim teritorijama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *