Stigli vanzemaljci u Sarajevo

Životinja na laboratorijskom istraživanjuPovodom Svjetskog dana laboratorijskih životinja na trgu preko puta sarajevskog Velikog parka će u subotu od 12 sati biti održan performans pod nazivom “Stigli vanzemaljci u Sarajevo”

Mnogi ljudi, zbog nedovoljne educiranosti te velike financijske moći i marketinške manipulacije farmaceutske, kozmetičke i drugih industrija koje provode pokuse na životinjama, smatraju kako su pokusi na životinjama nužni. Ipak, pokusi na životinjama ne samo da su etički neprihvatljivi i potpuno nepotrebni, već su i znanstveno nepouzdani. Neshvatljivo je da se ljudi u vremenu kada putuju u svemir i otkrivaju druge planete još uvijek oslanjaju na rezultate dobivene primitivnim i barbarskim eksperimentiranjem na životinjama, uz brojne dostupne sofisticirane i naučno precizne neživotinjske metode testiranja.

Alternative testiranju na životinjama djelotvorne su i pouzdane, kako za kozmetiku i proizvode za domaćinstvo, tako i za medicinska istraživanja. U većini slučajeva ispitivanja ne-životinjskim metodama kraće traju, koštaju svega djelić onoga sto se troši na eksperimente sa životinjama i nisu ovisna o specifičnostima vrste koje otežavaju ili onemogućavaju primjenu na drugu vrstu.

Ipak, milijarde životinja širom svijeta prolaze stravičnu patnju, provodeći cijeli život u laboratoriju, bez veterinarskog nadzora.

Prijatelji životinja skupa sa stotinama organizacija širom svijeta, u subotu 24.4.2010. u 12 sati ispred BBI cetnra, obilježit će Svjetski dan laboratorijskih životinja. Sarajevski aktivisti će pažnju skrenuti performansom, kojim dočaravaju život u laboratoriju, s porukom: Šta bi se dogodilo kada bi vanzemaljci došli na zemlju? Molili bismo ih za milost? Strpali bi nas u kaveze i na nama vršili pokuse?
Na velikom screanu BBI centra sugrađani će moći vidjeti kratki film od 30 sekundi koji govori o ovoj tematici. Slijedit će podjela edukativnih letaka, te pristupačnost svakog od člana udruženja Prijatelja životinja pri davanju detaljnih informacija o alternativama životinjskim eksperimentima.

Film „Potrošeni životi” možete prikazati s potpunom dozvolom svih organizacija koje su na njemu radile.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *