Stiže nam trinaesto izdanje Kid's Festa

Trinaesto izdanje najvećeg nezavisnog događaja za mlade u jugoistočnoj Evropi, KID'S FESTIVALA, biće otvoreno tradicionalnom trosatnom Kid's Paradom, u petak, 3. juna 2016. godine od 14 sati.

13. Kid's Festival
13. Kid's Festival

Kid's Fest je jedan od najznačajnijih projekata koji se iz godine u godinu dešavaju u Sarajevu i okupljaju veliki broj mališana, donoseći osmjehe na njihova lica i pružajući im priliku da u brojnim igrama nešto nauče i steknu nova iskustva i poznanastva: ‘U svom bogatom programu, koji promoviše kulturološku raznovrsnost, od radionica i zabave, pa do umjetnosti, 13. Kid's Festival će pružiti posjetiteljima svih uzrasta nezaboravna sjećanja koja zbližavaju ljude. Kid's festival nastavlja biti svjetionik inkluzije, raznolikosti i sinergije u bosanskohercegovačkom društvu.’ kaže direktorica Kid's Festivala Susanne Prahl.
Ove godine, pored Rafa Žirafa kutka koji se sastoji od brojnih zabavnih radionica i sadržaja, mališane će imati priliku ući i u poseban kutak za čitanje priča.

Kid's Festival Sarajevo
Kid's Festival Sarajevo

Poštivanje raznolikosti u kulturnom i svakom drugom pogledu jedan je od temelja ka međusobnom razumijevanju inkluziji i konsekventnoj izgradnji mira i perspektivnije budućnosti za mlade naraštaje, zbog čega se, drugu godinu zaredom, Kid's festival održava pod pokroviteljstvom UNESCO.

Kid's Festival Sarajevo
Kid's Festival Sarajevo

Programski ciljevi i segmenti Kid's Festivala su vezani i za inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju. U Bosni i Hercegovini postoji 30.000 djece koja imaju neku vrstu poteskoća u razvoju, a ‘Kutak inkluzije’ će i ove godine ponuditi jedan kutak za svu djecu da se druže i budu zajedno.
MUP Kantona Sarajevo će, u saradnji sa komandom poljske policije, održati radionicu o sigurnosti djece na internetu. S obzirom da je i sigurnost saobraćaja veoma bitna neće izostati ni edukacija iz sigurnosti u saobraćaju.

Kid's Festival Sarajevo
Kid's Festival Sarajevo

Trinaesto izdanje Kid's festivala uz nove lokacije predstavilja i revidirani programski koncept, čije glavne okosnice čine: Kid's Svijet, Kid's Filmovi i Kid's Parada, kojom će u petak, 3. juna 2016. godine biti otvoren festival. Tu su i dvije potpuno nove programske komponente: Kid's pozornica (Kid's stage), na kojoj će nastupati učenici osnovnih škola, i Kid’s zona tišine (Kid’s Quiet Zone) kao svojevrsna oaza mira tokom užurbanih festivalskih dana.

Kid's Festival Sarajevo
Kid's Festival Sarajevo

Veliki broj ambasada i diplomatskih misija akreditovanih u Bosni i Hercegovini će i ove godine predstaviti svoje zemlje, jezik i kulturu na Kid's Festu. Tako ce Francuski institut činjenicu da je Francuska ove godine domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu iskoristiti kao povod za animaciju najmlađih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu. Značajan dio manifestacije ‘Moje čitalačko ljeto’ će implementirati Goethe Institut upravo na platformi 13. Kid's festivala. Iz Bugarske u Sarajevo stiže ansambl Mila Teatra, koji će predstaviti lutkarsku interpretaciju klasika Hans Christiana Andersena ‘Ružno pače’.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *