Što to puče Emir Kusturica?

Ekipa emisije “Nedjeljom u 2”, Hrvatske televizije, sa urednikom iste Aleksandrom Stankovićem ovih je dana prošetala do Mokre Gore, u namjeri pripreme materijala za ovonedjeljnu epizodu ove emisije u kojoj bi gost bio, eminentni reditelj i fašistički saradnik porijeklom iz Sarajeva. Već ste sigurno pogodili, radi se o Emiru Neminji Kusturici.

Emir Nemanja Kusturica
Emir Nemanja Kusturica
Razgovor (snimljeni) je trajao ukupno oko dvadesetak minuta, tačnije do trenutka kada Kusturica prekida snimanje. Razlog prekida je reakcija na pitanje “Zašto ste pili viski sa Slobodanom Miloševićem dok su po Sarajevu padale granate?”

Kusturica je u prvom navratu odgovorio kako je to bila njegova obaveza jer je osvojio Zlatnu Palmu u Kanu, a zatim ga je Stanković podsjetio na izjavu kako je Milošević bio šekspirovski lik jer je supruzi Mirjani iz zatvora u Haagu slao ljubavne poruke, pa ga je priupitao da li će i Izraelcima (gdje snima svoj novi film) kako je i Hitler bio takav sa Evom Brown u Vučijoj jami. Nakon toga je uslijedilo i pitanje o snimanju narednog filma u Izraelu, ali je Kusturica izgubio živce i počeo pričati o “hrvatskim legionarima koji su po Hrvatskoj ubijali Srbe”.

Stanković je tražio pojašnjenje, zašto je onda Kusturica svojevremeno opjevao hrvatskog generala Antu Gotovinu stihovima “Ko ne voli Gotovinu, uvalim mu osovinu”, pa i Radovana Karadžića stihovima: “Ko ne voli Radovana, ne video Đurđevdana?”. Nakon tog pitanja Kusturica potpuno gubi živce i počinje vikati na Stankovića i maltretiranje ekipe koje traje cijelo jedno fudbalsko poluvrijeme.

“Nećeš se ti meni frajerisati ni preko mene graditi karijeru. Ni Jay Leno nije tako pričao sa mnom pa nećeš ni ti.”, urlao je Kusturica, nakon čega je ekipi oteo sav snimljeni materijal.

“To što je Kusturica učinio je čisti lopovluk, dijelom čak i razbojstvo, jer nam je oduzeo nešto što nije njegovo. Snimljeni materijal je vlasništvo HTV-a, a snimalo se uz njegov pristanak. Ako je junak, neka tu snimku objavi. No on ju je sigurno već uništio.”, kratko je komentarisao Aleksandar Stanković, nakon što je izvukao živu glavu sa Mokre Gore.

Kusturica i Stanković

Ne treba smetnuti s uma da je nedavno počela aktivna revitalizacija lika i djela Emira Nemanje Kusturice u Bosni i Hercegovini.

Urednik sa lokalne OBN televizije Mato Đaković je napravio jedan miroljubiv i naizgled bezbolan intervju u kojem je Kusturica izgledao skoro pitomo, dijeleći komplimente “magičnom” Sarajevu i sjetno se sjećajući Sarajeva kakvo je bilo prije nego je njegov “brat po viskiju” zajedno sa jednim od opjevanih mu “heroja” počeo masakriranje i ubijanje svega što je nekad bilo lijepo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.