Stolac: Slovo Gorčina 2009

Pustinju koju su stvorili mi treba sada da premostimo… (Mehmedalija Mak Dizdar)

Mehmedalija Mak DizdarManifestacija Slovo Gorčina, koja se od 1971. godine održava svake godine u Stocu i na nekropoli stećaka Radimlja, od svoje prve zamisli, neposredno poslije smrti pjesnika Maka Dizdara, rođenog u Stocu, imala je jedan stalni i maksimalno kohezioni element: afirmaciju sveukupne bosanskohercegovačke kulturne baštine, svega onoga, kako je to već na prvim susretima rečeno, što je čovjek stvorio na ovom tlu.

Slovo Gorčina je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje sa sadržajima koji mogu biti i poezija, i muzika, i slika, i film, i filozofija, i istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno. To su susreti koji nastoje da simbolično predstave područje, region i republiku Bosnu i Hercegovinu na platformi zajedništva uz stalnu težnju ka opšteljudskom humanitetu.

Stolac, sa nizom svojih kulturnih – istorijskih slojeva, predstavlja polazište i inspirativnu osnovu daljih sadržaja u nastavljanju kulturne baštine naših predaka…” – ovim riječima je uz prvi broj biltena Slovo Gorčina 1973. iznesena osnovna ideja manifestacije, koja se i danas ne mijenja.

download bilten “Slovo Gorčina 2009”

Program kulturne manifestacije “Slovo Gorčina”
1. do 4 oktobra 2009, Stolac

Četvrtak, 1. oktobar 2009

Sarajevo, 11h > Posjeta grobu bosanskohercegovačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara na groblju Bare, kada će biti i položeno cvijeće uz recital Makove poezije, učenika stolačkih škola.

Sarajevo, 12h > Posjeta učenika i nastavnika stolačkih škola grobu bosanskohercegovačkog pisca Alije Isakovića, u Ferhadiji, uz čitanje odlomaka iz Isakovićevog putopisa.

Stolac, 19:30h
Nastup KUD Preporod iz Konjica u stolačkoj bašči Gradske kafane

Petak, 2.oktobar 2009

Stolac, 19:30h > U stolačkom gradskom parku će biti svečano otvorena manifestacija “Slovo Gorčina”, uz recital poezije Mehmedalije Maka Dizdara. Recital izvode učenici stolačkih škola.

Radimlja, 20:30h > Pjesničko veče bosanskohercegovačkog pjesnika Ivana Kordića. Tokom večeri će o poeziji Ivana Kordića govoriti književnica Jasmina Musabegović. Biće izveden i recital poezije Ivana Kordića, a stihove će govoriti Jasminka Šipka, Vlado Jokanović i Muharem Osmić. Također će mladim pjesnicima biti dodjeljena i književna nagrada “Mak Dizdar”.

Subota, 3. oktobar 2009

Šarića kuća(bivša galerija Branko Šotra), 10h > Otvaranje izložbe slika akademskog slikara Džeke Hodžića, uz prigodnu riječ Vefika Hadžismajlovića.

Restoran San Piero, 11h > Promocija knjige “Divan”, Arif-bega Hikmeta Stočevića, u prevodu Lamije Hadžiosmanović. Promotori knjige će biti prof.dr. Fehim Nametak, prof.dr. Alija Pirić i Nusret Omerika

Restoran San Piero, 18h > Promocija knjige “Bibliografija o Stocu”, a promotori su prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof.dr. Vesna Mušeta-Aščerić i doc. dr. Esad Kurtović.

Bašta Gradske kafane, 20h > Pozorišna predstava: Ay Carmela, SARTR
Autor: José Sanchis Sinisterra
Dramaturg: Dubravka Zrnčić-Kulenović
Režija: Robert Raponja
Igraju: Selma Alispahić, Dragan Jovičić, Meida Šupuk.

Nedelja, 4. oktobar 2009

Locco bar, 10h > Poetsko jutro sa mladim pjesnicima: Almin Kaplan / dobitnik nagrade Mak Dizdar i Adnan Žetica / dobitnik prve nagrade na Ratkovićevim večerima poezije. O poeziji Almina Kaplana govori književnik Ibrahim Kajan, dok će o poeziji Adnana Žetice govoriti doc.dr. Dijana Hadžizukić.

Šarića kuća, 12h > Izložba mladih akademskih slikara: Srebren Sidran i Igor Borozan, uz prigodnu riječ Jusufa Turkovića.

Bašča Gradske kafane, 21h > Koncert grupe Zoster

video: Zapis o Zemlji, Mehmedalija Mak Dizdar
(sa albuma Indexi – Modra rijeka, stihove govori Fabijan Šovagović)
odabrala: Jasminka Begić

video: Modra rijeka, Mehmedalija Mak Dizdar
(sa albuma Indexi – Modra rijeka, stihove govori Fabijan Šovagović)
odabrala: Jasminka Begić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *