Studenati prevareni, rektor kaže: Desilo se pa šta!

Istočno SarajevoI pored činjenice da je 15 studenata treće godine nelicenciranog studijskog programa turizam prevareno, obzirom da im niko na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu nije saopštio kako ova studijska grupa nema dozvolu za rad, čini se da niko neće odgovarati za ovaj skandal.

Ovakav zaključak je izgledan obzirom na izjavu rektora Univerziteta Mitra Novakovića koji je na sve ovo jednostavno rekao: “Desilo se, pa šta!”

“Od toga ne treba praviti dramu. Nije sve tako crno i bijelo. Ne mislim da je to skandal! To je greška u koracima. Ljudi su različito tumačili i došlo je do nesporazuma. Ne vjerujem da je to neko namjerno uradio. Važno je da se ovo riješi, a ne da od toga pravimo nove probleme.”, kaže Novaković.

Na pitanje da prokomentariše tumačenje resornog ministra Antona Kasipovića da se najvjerovatnije položeni ispiti studentima turizma neće priznati, Novaković kaže da ministar još nema sve prave informacije.

“Ako se sve pozitivno riješi, odnosno ako ovaj studijski program dobije licencu, onda ćemo sjesti sa svima i potražiti neka dalja rešenja. Ne treba prejudicirati stvari”, kaže Novaković.

S druge strane, ministar Kasipović kaže kako nije od onih koji razmišljaju na način “desilo se, pa šta” te insistira da “neko mora odgovarati što su studenti dovedeni u nelagodan položaj”.

“Očekujem od rektora ovog univerziteta pronalazak riješenja u interesu studenata i preuzimanje odgovarajuće mjere prema svima koji su napravili propust”, kaže Kasipović.

Da stvar bude gora, Prosvjetna inspekcija bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je još 12. juna 2009. godine zabranila rad na studijskom programu – turizam – zbog nepostojanja licence ali, kako tvrde studenti, rukovodstvo Univerziteta im to uopšte nije saopštilo, dopuštajući im da polažu ispite u junskom i julskom roku, da bi ih se tek u septembru o tome obavijestilo.

Zbog “zaboravnog” rukovodstva, studentima se sad dovodi u pitanje kompletna treća godina. Ne pomaže ni mogućnost polaganja razlike predmeta kako bi završili prvi ciklus geografije, jer tvrde da za to treba cijela godina.

“Nijedan ispit nije sličan na geografiji i na turizmu. Nema tu razlike predmeta, nego moramo cijelu godinu položiti. Sve je ovo katastrofa. Godina nam je bačena, a nikom ništa”, kaže Sretenka Blagojević, jedna od 15 prevarenih studenata. Studenti će najvjerovatnije tužiti rukovodstvo Univerziteta, jer tvrde da ovaj skandal ne može proći nekažnjeno.

Prosvjetna inspekcija bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je, 27. maja 2009. godine utvrdila da samo studijski program – geografija – ima licencu. Riješenjem od 12. juna 2009. godine inspektori zabranjuju rad na prvom ciklusu studija turizma na ovom univerzitetu.

“Rukovodstvo Univerziteta se nije žalilo na riješenje što znači da je naša odluka postala pravosnažna.”, tvrdi Radmila Pejić, glavna prosvjetni inspektorica.

Inspektori su, opet, 30. septembra 2009. godine kontrolisali Univerzitet u Istočnom Sarajevu i utvrdili da rukovodstvo Univerziteta nije postupilo po riješenju inspektora iz juna 2009. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *