Studenti predstavili projekte za uređenje Grada Sarajeva

Baščaršija, SarajevoStudenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prezentirali su danas projekte koje su izradili u svrhu uređenja Grada Sarajeva i njegove okoline.

Ovim projektima studenti daju prijedloge kako vratiti urbanizam u gradske prostore, ali i kako spojiti školu s privredom.

Studenti su danas prezentirali dvije studijske radionice “Transformacija gradskog trga” koja se odnosi na prostore Baščaršijskog trga i Austrijskog trga u općine Stari Grad i “Novi pejzaži” koji se odnose na prostor Vrela Bosne, Skakavca i Bijambara.

“Ovo je jedan od prvih koraka uključenja studenata u praktični projekt”, kazala je Nasiha Pozderac, asistentica na Katedri za urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta.

Pozderac je objasnila novinarima da su studenti pokušali na najbolji način iznađi arhitektonsko-urbanistička rješenja, a večeras će biti izabrani i najbolji radovi.

Bijambare, BiH“Šta će dalje biti s projektom mi ne znamo, ali se nadamo da će se najbolja rješenja moći implementirati u prostorno-plansku dokumentaciju nivoa vlasti, a Institut pri fakultetu bi mogao dalje razraditi ove projekte”, kazala je Pozderac.

Drugim riječima ovi projekti su spoj prakse i teorije, a studenti imaju probleme dok još savladavaju znanja.

“Ovakvim projektima želimo da se otvorimo prema vani i da pokažemo šta radimo na fakultetu te na koji način studenti mogu svojim stečenim znanjem učestvovati u izradi planske dokumentacije za uređenje prostora”, kazala je koordinatorica projekta Vesna Hercegovac-Pašić.

Naglasila je da je ovo benefit i za fakultet, ali i za Grad Sarajevo.

Projekti su izrađeni uz pokroviteljstvo Ministarstva prostornog uređenja i okoliša KS-a, Općine Stari Grad i JP Spomenici prirode.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *