Studentima prijeti isključenje struje

Studentski dom u NedžarićimaStudentski domovi “Nedžarići” i “Bjelave” u Sarajevu ostat će bez električne energije ukoliko federalno i kantonalna ministarstva obrazovanja i nauke ne izmire svoje obaveze prema ovim ustanovama.

Na ovo je upozorio Emir Kadrić, direktor Javne ustanove “Studentski centar” Sarajevo, rekavši da im ministarstva duguju 1,5 miliona KM.

“Elektroprivreda” je nedavno već jednom upozorila menadžment ove ustanove da će studentskim domovima u Sarajevu, u kojima boravi više od 2.000 studenata iz FBiH, biti isključena struja zbog duga. Obzirom na to da nam i kantoni i FBiH duguju novac, posudili smo pare kako bismo platili struju. ‘Elektroprivreda’ nam je nagomilala zatezne kamate, tako da sad plaćamo kamate, a ne račune za električnu energiju”, rekao je Kadrić.

Prema njegovim riječima, dug za zatezne kamate iznosi 35.000 KM.

“Boli nas nerazumijevanje ‘Elektroprivrede’. Ne žele da uzmu u obzir da nam ministarstva kantona i FBiH, osim Ministarstva obrazovanja KS, za januar, februar i mart duguju 1,5 miliona KM. S obzirom na to da kantonalni budžeti nisu usvojeni ne znamo kako ćemo riješiti ovaj problem i platiti struju za mart”, kazao je Kadrić.

Ističe kako što prije mora biti napravljena strategija kako bi situacija u studenstkim domovima bila stabilizovana.

“Također ćemo nastojati studentima obezbijediti 30 umjesto sadašnjih 20 večera i doručaka. I zatvorenici imaju tri obroka. Imaju i toplu vodu svaki dan, a ne samo pet dana u sedmici”, rekao je Kadrić.
Komentar nadležnih u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH, čiji je budžet usvojen prije više od dva mjeseca, jučer nismo uspjeli dobiti, kao ni u “Elektroprivredi”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *