Studija za poboljšanje kvaliteta voda Miljacke, Željeznice…

Sliv Miljacke obuhvata oblasti ispod planina Romanije i Jahorine, tj. Mokranjsku zaravan, Paljansku zaravan, kanjon rijeke Miljacke do Bentbaše, te istočni dio Sarajevske kotline do Sastavaka.

Studija za poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i dijela rijeke Bosne do lokaliteta Reljevo

U utorak je predstavljena Studija kojom će se definisati aktivnosti, programi i potrebna sredstva za poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i dijela rijeke Bosne do lokaliteta Reljevo. Radi se o projektu koji je u periodu od 2010. do 2012. godina izradio konzorcij u sastavu: Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo, ENOVA, Dvokut Pro i Institut za vode Bijeljina. S obzirom da su prošle tri godine od završetka ovog projekta nema sumnje da se određeni podaci u studiji moraju ažurirati.

„Ovo je epohalni projekt za unaprijeđenje uvjeta življena svih građana na području Kantona Sarajevo, uključujući stanovnike Pala i Istočnog Sarajeva“, pojasnio je u svojoj uvodnoj prezentaciji Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku i dodao kako je realizacija rezultata ove studije dugoročan proces te da se nada kako će nova Vlada prepoznati prioritete i krenuti sa rješavanjem detektovanih problema.

Istaknuto je da su stalnom analizom vode u prethodne tri godine na različitim područjima dobijeni rezultati koji jasno ukazuju da je rijeka Miljacka sanitarno – fekalna voda i to prije primanja kolektorske vode, a Kanton Sarajevo trenutno nije u ekonomskoj situaciji da ovaj problem riješi sam i odmah, pa će se uz SERDU osloniti na IPA fondove i realizaciju EBRD kreditnih sredstava. Naručilac projekta je Sarajevska regionalna agencija SERDA, koja trenutno raspolaže strateškim dokumentom s kojim bi u budućnosti mogla aplicirati i na IPA fondove.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *