Stvoreni uslovi da BiH zvanično sudjeluje na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu

Enver Hadžiomerspahić & Sredoje NovićNa našu adresu je stiglo pismo Ars Aevi-ja, upućeno svima koji se zvanično pitaju o kulturni u Bosni i Hercegovini uključujući i one na vlasti. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani ministri,

Sa osobitom pažnjom i odobravanjem prihvatili smo izjavu ministra Antona Kasipovića sa kojom ukazuje na pravi put do donošenja zvaničnih odluka „…kada se institucije kulture dogovore ko će predstavljati Državu, odluku treba da saopšte resornim ministarstvima…” (Dnevne novine San 10.04.09.)

U toku višemjesečne javne rasprave Ars Aevi je prihvatio stručne sugestije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i postignuta je kolektivna saglasnost stručnih institucija da Državu Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem Venecijanskom Bijenalu predstavlja umjetnik Braco Dimitrijević.

Molim vas da ne odbijate prijateljske pozive Venecijanskog bijenala i velikodušnost Grada Venecije koji nam je izložbene prostore ustupio bez naknade, i da na osnovu postignutih saglasnosti stručnih institucija i pozitivnih mišljenja Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH donesete zvaničnu odluku o sudjelovanju Države Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2009.

Od vaše odluke ovisi da li će se stranice (u prilogu) o izložbi «Budućnost posthistorije» Brace Dimitrijevića (u produkciji Ars Aevi) nalaziti u zvaničnom Katalogu 53. venecijanskog bijenala u dijelu posvećenom internacionalnoj selekciji umjetničkih projekata ili u djelu u kojem je predstavljeno zvanično sudjelovanje država učesnica Bijenala.

Prema informacijama iz direkcije Venecijanskog bijenala revizija zvaničnog Kataloga će se obaviti u toku ove sedmice i lično vjerujem da još uvijek postoji mogućnost da se nakon zvanične prijave Države BiH izvrši zamjena pozicija stranica izložbe «Budućnost Posthistorije» iz dijela posvećenog odabranim umjetničkim projektima u dio koji predstavlja nacionalna zvanična sudjelovanja.

U uvjerenju da će vaša hitna odluka o ovogodišnjem sudjelovanju stvoriti povoljne uslove za dogovore o saradnji sa italijanskim partnerima i u pripremama za sudjelovanje Države BiH na Venecijanskom bijenalu 2011. godine, upućujem vam izraze zahvalnosti za razumijevanje i povjerenje.

Enver Hadžiomerspahić, generalni direktor Ars Aevi

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *