Susret gradonačelnika

Susret gradonačelnikaGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, njegov zamjenik Nenad Marković i predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević prisustvuju danas Svečanoj akademiji Internacionalne lige humanista u Kneževom dvoru u Dubrovniku povodom 35. godišnjice Dubrovačke deklaracije.

Obrativši se prisutnim zvanicama, gradonačelnik Behmen čestitao je u ime Grada Sarajeva ILH-a značajne jubileje, te ukazao na značaj prijateljskih odnosa Sarajeva i Dubrovnika od davnina.

“Još čvršće veze za saradnju i prijateljstvo naša dva grada dala nam je Internacionalna liga humnanista, čiji je idejni tvorac acc.Ivan Supek bio veliki prijatelj BiH, Sarajeva i Dubrovnika koji je dizao svoj glas protiv nasilja, pozivao na obustavu rata, branio slobodu i nezavisnost naših država i gradova.”, istakao je gradonačelnik Behmen.

On je dodao da je misija ILH-a u BiH i regionu potrebnija, nego bilo kojoj državi Evrope i da će Grad Sarajevo učiniti sve da se sjedište misije zadrži u Sarajevu. “Sarajevo i BiH su i danas na ispitu savjesti Evrope i međunarodne zajednice. Pošto je BiH multikulturalna država, ona mora biti očuvana kao model budućnosti svijeta.”, rekao je između ostalog Behmen.

Prema riječima gradonačelnice Grada Dubrovnika “djelovanje Internacionalne lige humanista od neprocjenjive je važnosti za razvoj suvremene Evrope i svijeta. Humanizam je jedna od osnovnih značajki ljudskog života, po njoj se čovjek razlikuje od svih drugih žuivih bića. U humanizmu razvija svoje stvaralaštvo i osobnost, u njemu nalazi duhovnu ravnotežu i utvrđuje svoj identitet.”

U svom opsežnom govoru od prvih dana nastanka Dubrovačke deklaracije, preko Internacionalne lige humanista, sve do današnjih dana, predsjednica Internaciuonalne lige humanista dr Elisabeth Rehn, među ostalim zahvalila se Gradu Dubrovniku i njegovom Poglavarstvu, a posebno gradonačelnici Dubravki Šuici koja, istaknula je, svesvrdno podržava misiju Internacionalne lige humanista.

Dr. Rehn predstavila je i tri laureata Zlatne povelje mira: Vladu Raguža, Savu Vlaškog i Nuku Grebovića, kojima je gradonačelnik Sarajeva dr Alija Behmen uručio Zlatnu značku, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica – Plaketu, a predsjednica ILH-a dr. Elisabeth Rehn Odluku o dodjeli i Zlatnu povelju Internacionalne lige humanista. Dr. Rehn najavila je također održavanje Svjetskog kongresa humanista zakazanog za oktobar u Dubrovniku, na kojemu će gradonačelnici Dubravki Šuici u povodu imenovanja gradonačelnicom godine biti uručena Zlatna povelja “Linus Pauling” sa Zlatnom značkom.

Gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica upriličila je prijem za gradonačelnika Sarajeva Aliju Behmena, njegovog zamjenika Nenada Markovića, te predsjednicu Internacionalne lige humanista dr. Elisabeth Rehn sa suradnicima. “Dubrovnik i Sarajevo njeguju dobre odnose, najviše na planu kulture, međutim smatram kako ima još mnogo prostora u kojima bi mogli ostvariti suradnju, posebno s obzirom na povijesnu vezu naših dvaju gradova i stoga vjerujem kako ćemo dosadašnje prijateljske odnose još i više unaprijediti”, kazala je tom prilikom gradonačelnica Šuica.

Gradonačelnik Sarajeva dr. Alija Behmen kazao je kako je lično veliki poštovalac Dubrovnika, te kako s obzirom na to da se Bosna i Hercegovina i njezina državnost poznaju po Dubrovniku, ne čudi prijateljstvo Dubrovnika i Sarajeva, koje se njeguje od davnih vremena.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *