Susret velikih jubileja: Video dokumenti

40 godina Centra Skenderija, 25 godina XIV zimskih olimpijskih igara, 10 godina Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu

izložba Kolekcije Ars Aevi 1999. godine, postavljena na 10.000 m2 olimpijskih dvorana Centra Skenderija
izložba Kolekcije Ars Aevi 1999. godine, postavljena na 10.000 m2 olimpijskih dvorana Centra Skenderija

U 2009. godini susreli su se datumi sa kojima su obilježene godišnjice događaja koji su imali veliki i dugoročan strategijski razvojni značaj za Sarajevo, za Bosnu i Hercegovinu i za širi regionalni prostor. U povodu obilježavanja decenije Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu, Ars Aevi će zainteresiranim građanima pružiti priliku da se podsjete na neke od ovih važnih događaja koji su nam darovali dugovječne osjećaje ponosa i dostojanstva.

Pod naslovom Susret velikih jubileja, u amfiteatru Doma mladih Centra Skenderija, u subotu 19. decembra, bit će prikazani video dokumenti o izgradnji Centra Skenderija, o programu Svečanog otvaranju XIV zimskih olimpijskih igara i o izložbi Kolekcije Ars Aevi postavljenoj u ljetnim mjesecima 1999. godine u olimpijskim dvoranama Centra Skenderija.

Pogled na olimpijske dvorane Centra Skenderija
Pogled na olimpijske dvorane Centra Skenderija

U želji da svim znatiželjnim prijateljima umjetnosti pruži jasnu informaciju o umjetničkim dometima izložbi koje je Ars Aevi u ovoj, 2009. godini organizirao u izložbenim prostorima Venecije, u programu šestomjesečnog trajanja 53. venecijanskog bijenala, u planirane projekcije bit će uključeni i video zapisi o izložbi arhitektonskih projekata muzeja Ars Aevi Renza Piana i o umjetničkoj instalaciji Sailing to Post History Brace Dimitrijevića.

Projekcije video dokumenata Susret velikih jubileja, u ukupnom trajanju od trideset minuta uključene su u kružni tok kontinuiranog dvanaestočasovnog projiciranja, od podne do ponoći.

Video dokumenti o izgradnji Centra Skenderija bit će predstavljeni u saradnji sa TVSA kroz petominutnu projekciju tematske emisije Tarih, autorice Selme Tahirović, realizirane u produkciji Redakcije dokumentarnog i savremenog programa.

Video dokumenti o programu Svečanog otvaranja XIV ZOI, u trajanju od deset minuta, preuzeti su iz dokumentarnog filma o XIV ZOI, autora Nedima čuherića, realiziranog u saradnji Olimpijskog komiteta XIV ZOI i BHT1.

Svečano otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Sanda Dubravčić pali olimpijski plamen
Svečano otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Sanda Dubravčić pali olimpijski plamen

Desetominutni video zapis o izložbi Kolekcije Ars Aevi u dvoranama Centra Skenderija 1999. i o izložbama Ars Aevi u Veneciji 2009. ostvareni su u produkciji Ars Aevi.

Zaključni petominutni video usmjeren ka simbolu i porukama Manifesta Sarajevo djelo je Envera Hadžiomerspahića, prvog direktora Doma mladih 1969. godine, direktora programa Svečanog otvaranja XIV ZOI 1984, organizatora izložbe Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu 1999. godine i generalnog direktora Projekta Ars Aevi, koji je u saradnji sa gradom Venecijom stvorio uslove za predstavljanja umjetnosti Bosne i Hercegovine u programima Venecijanskih bijenala 2003. i 2009. godine.
Svečano otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu
Svečano otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

U subotu, 19. decembra, uz projekcije video dokumenata Susret velikih jubileja, Dom mladih Centra Skenderija će biti domaćin za još dva istovremena događanja. Od 12 sati do 24 sata, u prostorima Art Depoa Ars Aevi, izložba Kolekcije Ars Aevi će biti prvi put zvanično otvorena za sve zainteresirane posjetitelje, a od 20 sati, u dvorani Doma mladih počinje plesno veče Funky Soul Rock'n'Roll posvećeno muzici dobrog raspoloženja iz vremena šezdesetih i sedamdesetih. U ambijentu predstojećih događaja ugrađene su forme promocije Poruka i Simbola Manifesta Sarajevo sa kojima autor, Enver Hadžiomerspahić obilježava četrdeset godina svoga stvaralačkog djelovanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *