Suze za osuđenim imamom

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine dr. Mustafa efendija Cerić ispunio je obećanje! Nakon prvostepene presude kojom je imam Gluhe Bukovice Rešad ef. Omerhodžić osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetne N. T., posjetio je porodicu oštećene.

Sve ga je zanimalo. Pa čak i to može li se živjeti od stočarstva i prodaje mlijeka. Potom je, sklonjen od novinara, razgovarao s N. T. i njenom porodicom. No, tanka vrata, radoznalo novinarsko uho…

– Je li ti imam stavljao ruku na spolni organ, pitao je reis maloljetnu N. T.
– Jeste, odgovorila je.
– Jesi li ruku na njegov spolni organ stavila preko hlača ili ti je rekao da otkopčaš njegove hlače, nastavio je reis.
– Preko hlača, rekla je djevojčica.
– A, je li se imam uzbudio?, zanimalo je reis efendiju.
– Nije, objasnila je N. T.

Onda je, u neko doba, zazvonio telefon u kući N. T. Duško Tomić, advokat N. T., bio je na telefonskoj liniji. Razgovarao je s reisu-l-ulemom.

“Ostavite, molim vas, Islamsku zajednicu na miru. Ne volite vi više muslimansku djecu od nas muslimana. Iznosite laži, klevete. Vi niste musliman i ne znate šta je to biti musliman. Ne možete N. T. voljeti više od mene”, objasnio je reis advokatu Tomiću.

Potom se oprostio s porodicom, krenuo ka mjesnoj džamiji, gdje su ga čekale džematlije Gluhe Bukovice.

“Eto, saslušao nas je! Nakon svega, naš odnos sa komšijama je nikakav. Problem je istina! Neka se samo istina govori”, kaže Advija, majka N. T.

Djed N. T. dobacuje kako će u Gluhoj Bukovici biti “gužve sve dok se efendija Omerhodžić ne skloni”. Pitate li ga, reći će djed da je Duško Tomić njima, “makar je druge vjere, kao brat”. Jer “goni čovjek pravdu”.

Nakon izricanja prvostepene presude, priča Salih Hadžić, svjedok u procesu protiv imama Gluhe Bukovice, njegovoj i porodici N. T. još je teže.

“Inače, naše porodice i djeca su izoliranu u ovom selu. Nakon presude, još je gore. Pišu se podrške peticije efendiji. Komšije mi prijete! Deset ljudi mi je fizički prijetilo pred 50 svjedoka. Govorili su da mi treba metak u čelo. Sinoć je tri puta, nakon sastanka održanog u džamiji, kraj moje kuće pucano iz pištolja. Iseliću odavde, ali tek kad drugostepeni sud dokaže šta je istina. Reisa su mediji pritisli da i danas dođe u selo. Siguran sam, zaključiće reis kako je imam nevin”, vjeruje Hadžić.

Evo nas u džamiji. Prepuna. Džematlije susretljive. Prave mjesta novinarima. Kasnije će ih ribom počastiti. Svi pomno slušaju reisa. Objašnjava da je posjetio N.T., potom Saliha Hadžića i drugu djevojčicu koja je svjedočila na sudu.

“Podržavam peticiju koju ste uputili FTV. Neka priznaju da su pogriješili i neka je pročitaju! Vas, kao muslimane, molim da ni verbalno ni fizički nikoga ne ugrožavate. Vjerujem u vas! Laž ima kratke noge. A oni koji vam kažu da ste divljaci, neka dođu ovdje i nauče šta je civilizacija! U Bukovici niko nije ugrožen. Federalna TV vas je nazvala luđacima. To je uvreda za sve muslimane! Moramo dići glas protiv takve televizije. To je nepošteno. Ako bude trebalo, demonstrirajte protiv toga”, rekao je reis u džamiji okupljenim džematlijama.

Pred džamijom vri od Bukovljana. Sad sami traže novinare. Svi bi da daju izjave. A one se, kada ih čujete, svode na jedno: Hodža nije kriv. Salkan Hodžić, domar džamije, veli kako će 150 djece poslati na kantonalni sud da svjedoče.

“Sve sam nadzirao, gledao! Da sam bilo šta primijetio, objesio bih hodžu”, uvjerava Salkan.

M. B., svjedokinja koja je rekla da N. T. laže, da hodža nije kriv, priča u novinarske mikrofone.

– Lagala je. Sve je slagala, kaže svjedokinja.

Potom, sva djeca u i iz sveg glasa, kao da im se komanduje, kažu kako “hodža nije kriv”.

Istovremeno, ispred Hajrudina Selave, člana džamijskog odbora, četiri-pet malih, pobuljenih curica. Stisle se jedna uz drugu. Hajrudin će gromkim glasom:

“Ovako kako naši mediji rade, ugrožavaju se prava djece! A ona kažu, sve je izmišljeno”, viče Selava.
“Je li vam žao hodže?”, pita ih Selava.
“Jeste!”, uglas će plačne curice.
“Neka ćafiri i neprijatelji naše zemlje slušaju: ovim našim ljepoticama je Allah pružio snagu i moć da kažu istinu. Neka vidi munafik, ćafir, Bakir Hadžiomerović i njegov sluga Avdo Avdić, na sramotu mu bilo”, govori Selava i kaže curicama:
“De, recite da je laž optužba protiv hodže!”
“Laažu!”, deru se curice. I plaču.

U to, i reis će iz džamije. Priča koga je sve obišao. Priča kako iz Gluhe Bukovice nosi poruke za sve džemate i imame i roditelje.

“Pozivam ih, ako imaju nekih sumnji da nas, Islamsku zajednicu, najprije obavijeste! Prije nego ljude poput Duška Tomića koji ne razumije bosansko selo, tradiciju. Duško Tomić nije musliman… Mi kao zajednica moramo shvatiti da unutar sebe možemo rješavati vlastite probleme”, rekao je reis.

Došao je u Gluhu Bukovicu, kaže, da se uvjeri kako niko nije ugrožen premda su neki mediji, posebno FTV, javili da je porodica N. T. ugrožena.

“Pitao sam porodicu N. T. Kažu, ima verbalnih prijetnji. Zato sam u džamiji pozvao ljude da se sustegnu i od verbalnih prijetnji i od nasilja”, pozvao je reis.

CerićI odluka o suspenziji imam je, misli reis, provedena. Imam Rešad Omerhodžić je suspendiran, nema “ingerencije imama, ali ima pravo komunicirati s džematom i biti s njim”, obrazložio je reis.

“Magazin 60 minuta je uvrijedio stanovnike nazvavši ih divljacima, rekli su da urlaju kao u srednjem vijeku. Neka im se FTV izvini! Moji Bukovljani su ponosni, plemeniti, slatki ljudi”, rekao je reis.

Novog imama Gluhe Bukovice odabraće džematski odbor sela, a IZBiH će “strpljivo posmatrati nastavak procesa, prihvatiti svaku odluku suda”.

Dok reis daje izjavu novinarima, sve okupljene djevojčice zbile su se oko imama Omerhodžića. Plače imam, plaču djevojčice! U nekih se suze kotrljaju niz lice, neke hinje plač. Uglavnom…

“Nije kriv i ne damo ga”, uglas će curice kojima je efendija do juče predavao vjeronauku.

Potom, hodža i reis ulaze u zgradu džematskog odbora. Novinari ne mogu s njima. Nezvanično, reis je hodži uručio rješenje o suspenziji. Kako je suspendovani hodža?!

“Uspravno sam! Vidjeli ste, plakao sam sa učenicama kojima sam držao nastavu. Plakale su od tuge i žalosti! Odlično se osjećam! Cijelo je selo uza me! Džemat mi vjeruje! Reis mi je rekao da trebam iseliti iz kuće. Sutra ću to uraditi! Od sutra, neću biti u ovom džematu. Selim, imam svoju kuću. Vratiću se, akobog da, nakon presude!”, nada se imam Omerhodžić.

Javiše mu, ženi mu pozlilo. Otrča hodža. Alija Musić, predsjednik džamijskog odbora, kaže kako će sada “osnovati društvo koje će imati oštricu prema medijima”.

izvor: oslobodjenje

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *