Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem

Sjećaš li se Doli Bel je suptilna priča iz sarajevske čaršije o prvoj ljubavi i odrastanju u Sarajevu šezdesetih godina 20. vijeka.

Scena iz filma Sjećaš li se Doli Bel
Scena iz filma Sjećaš li se Doli Bel

Ljeto je. Tinejdžer Dino spoznaje svijet i odrasta uz filmove koje gleda i muziku koju sluša u Domu kulture. Doživljava svoju prvu ljubav, zaljubljujući se u Doli Bel, prostitutku, koju na zahtjev njenog makroa treba da sakrije u svojoj golubani.
Scena iz filma Sjećaš li se Doli Bel
Scena iz filma Sjećaš li se Doli Bel

Sjećaš li se Doli Bel je kao niti jedan film do tada kod nas označio početak nove bosanske škole filma, koja je predstavljala fantastičnu simbiozu italijanskog subrealizma Federica Fellinija i visokoprofesionalnih iskustava praške akademije za film i televiziju, a koja je završila filmovima Kuduz i Praznik u Sarajevu, koncem početkom 1990-ih.
Film: Sjećaš li se Doli Bel

Scenario za Sjećaš li se Doli Bel, jedan od najznačajnijih filmova jugoslovenske i bosanskohercegovačke kinematografije, napisao je Abdulah Sidran, a režiju potpisuje Emir Kusturica. Film je doživio oduševljenje kritike i publike, osvojio brojne nagrade od kojih je najznačajnija Zlatna palma u Cannesu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”

  1. Sjecas li se Dolly Bell nije osvojio Zlatnu Palmu vec nagradu za najbolji debitantski film na Venecijanskom Festivalu. Bez obzira, za mene to najbolji bosanskhercegovacki film svih vremena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *