Sve su Bradonje iste!

Koja ideja opravdava nasilje, destrukciju, ubijanje nevinih, maltretiranje, bilo kakvo nametanje ideja, stavova, vjerovanja ili načina života?

piše: Darjan Bilić

Bradonja u Sarajevu
Bradonja u Sarajevu
Prostor polusablasan, tamo negdje oko holideja. Frka. Bradonje opet došle sa kalašom i prave sranje. Policija usmjerava građane. Zbunjena i prepadnuta lica žure unaokolo. Pucnjava bila i prošla. Bbradati muškarac leži ranjen na tramvajskoj stanici, a oko njega policajci. Dolazi hitna i iz nje izlazi medicinsko osoblje da proba pomoći ranjenom Bradonji. Prolazim žurno pored jer supruga mi je u holideju sa mamom i prepadnute su obje. Zadesile se u pola pucnjave u komercijali i onako pod dojmom bježanije i masovne histerije vidno su uznemirene. Jedino mi osoblje hotela nekako kao izgleda veselo. Mahom je to osoblje već vidjelo Bradonje tamo oko davne ‘92. godine, kad su i bili prepadnuti. Sada se šale i pokušavaju nekako opustiti prisutne u kuhinji i restoranu. Iznijeli su mezu, donijeli ko je šta htio popit. Nakon svega rekli su da je to od njih. U momentu sam se osjetio tako ponosan na te ljude iako inače žugam na hotel, na osoblje, kako skupo je i nekako prazno. Povlačim sve što rekao sam i evo sad javno sve pohvale osoblju koje još čuva naslijeđe Olimpijade i to ne samo uz pomoć servisa i pepeljara sa znakom Zimskih Olimpijskih Igara 1984.

No, odnese me opet, Bradonje su glavna tema priče. Sve su bradonje iste, nema meni razlike između tih fanatika i dogmastičara. Nikako ja ne razlikujem Bradonje raznih konfesija, religijskih tumačenja, drugačijih političkih orijentacija ili svakako ne razlikujem Bradonje prema boji kože. Ne vidim ja razliku u divljaštvu, pristupu, retorici, jeziku mržnje, predrasudama… Toga kod mene nema. Neke Bradate osobe su, koristeći se propagandom, tenkovima, snajperima, avionima i kalašima htjele promijeniti nam vidike. Ovi sada žele to učiniti propagandom i kalašima. Nemaju još tenkove i ostala oruđa što svakako ne znači da ih ne bi koristili ukoliko došli bi do njih.

Bradonje koje u ime Izraela maltretiraju Palestince ne razlikuju se od Bradonja koji horgaju po Bosni i Hercegovini ili su u ovoj državi u periodu 92-95 pravili zločine u ime triju ideologija. Nema razlike između Bradonja i tačka. Ko ima da misli ili zna za razliku neka me kontaktira. Samo nemoj da izgovor ili varijabla bude opravdanost ideje.

Ono što povezuje sve ove gore pomenute je kao ideja u koju se svi redom kunu, puni su priča i bajki koje tako slikovito opravdavaju sve kako bi se stiglo tamo negdje na “izvor”.

Koja ideja opravdava nasilje, destrukciju, ubijanje nevinih, maltretiranje, bilo kakvo nametanje ideja, stavova, vjerovanja ili načina života? Dajte, evo recimo ideja masovnog rahatluka – blagostanja i odsustva gladi u svijetu. Hoćemo zagarantovan rahat-lokum dnevno, sat u banji, klopu u gotivnom restoranu i kojekakvih đakonija da se raspustimo na dnevnoj osnovi. Hajmo sad da se okupi nas tridesetak, pustimo brade, obučemo se svi nekako isto kao neka sekta i idemo okolo huškamo za ideju, podvodimo, potplaćujemo, zastrašujemo ljude, prepadamo ih i uvjeravamo ih kako je naša ideja jedina moguća i kao takva svima nam je potrebna. Istina iza nas treba stajati sumnjvi kapital i neki vjerski službenik, tada bi morali pitati recimo rastafariance da nas podrže novcem i autoritetom. Ko zna možda bi postali hit i u roku nekoliko godina svijet bi postao utopija… svi bi bili bradati i isto bi se oblačili, pričali bi iste price i blagostanju nikad kraja ne bi bilo.

Ne znam, ono nešto oko sat koliko sam proveo u svemu tome danas popodne navelo me opet da dumam o nama, o ovom društvu, nekako panika, haos, pustahija. Koji nama ovo sve treba, zar ne može bez Bradonja?

Zaključak je meni tu, manipulišu bezidejnim ljudima bez ikakve perspektive koje je ispljunuo sistem koje je prožvakala, kako to oni zovu, tranzicija. Ponudili su neku ideju i privid pripadnosti nečemu našoj djeci. Zaveli su generacije koje su politike ostavile na vjetrometini u svakom smislu. Dovodim sam sebe da nalazim izgovor za osobe sa bradama, lako je manipulisati kada živimo u vremenu opšteg siromaštva, beznađa, kada politike prokrčile su put i uz pomoć medija kao da naljevaju vodu na mlin pokroviteljima manipulacija. Obrazovanje kojeg nemamo hrani predrasude, odsustvo opcija i pozitivnih uzora, siromaštvo i bezperspektivnost, stalni strah i apatija, medijski stvorena slika kako nema mogućnosti promijene… sve su to stvari koje tako super su pogodne kako bi se razvio jedan tako predan Bradonja.

Ohrabrenje mi je ona specijalna policija koju sam danas video, osoblje medicinsko uzdam se u njih, u nas se onako uzdam. Ne mnogo, mada danas su raja neka opet pokazala da su hrabra jer su spasili onog momka ranjenog pred ambasadom. Problem je što Bradonja ima i bez brade, zamaskirani su i u parlamentima su u skupštinama, nema gdje ih nema i mi imamo Ustav, Izborni zakon i još nekolicinu zakona koji generiraju Bradonje to ako se ne promijeni ja ne mislim da danas ovo je kraj.

Zar ne bi bilo bolje da se sve Bradonje nađu na jednoj ledini i da onda jedni na drugima dokazuju svoje teorije, ideje, hipoteze i da tada jedni druge pokušaju ubijediti u ispravnost onoga što slijede. Neka, ako hoće, glasaju i čija je brada duža, ljepša i čistija baš me briga. Nek nas ili neka me puste da živim kako mislim da treba jer svejedno svako će sam odgovarati za svoje postupke.

Da ne komplikujem sad i sa Kosovom, Izraelom, Palestinom, Sandžakom i čim sve neka sad završi ovaj tekst jer poenta je da su sve Bradonje iste!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *