Svi za jednog: Sarajevski učenici naučili znakovni jezik

U moru loših aktuelnosti iz Sarajeva stiže i jedna lijepa, ohrabrujuća vijest, u kojoj glavnu ulogu imaju šestogodišnji Zejd Ćoralić i njegova učiteljica Sanela Ljumanović.

Zejd Ćoralić sa drugovima iz razreda

Maleni Zejd Ćoralić iz Sarajeva je gluhonijemi dječak, kojeg je majka i pored njegove posebne potrebe odlučila poslati u redovnu školu. Ova odluka nije bila jednostavna s obzirom da niko u Osnovnoj školi ´Osman Nakaš´ ne poznaje znakovni jezik. Međutim, kako bi se Zejd što bolje snašao i uklopio sa svojim školskim drugovima, pobrinula se učiteljica Sanela Ljumanović, koja se, nakon što je pokušala doprijeti do Zejda koristeći svoje trikove i raznolike načine komunikacije, ubrzo shvatila da ne napreduje u tom nastojanju, pa je odlučila uraditi nešto, za naše uslove, potpuno nevjerovatno. Krenula je u akciju i već nakon tri mjeseca je uspjela naučiti cijeli razred korištenju znakovnog jezika.

´Zejd se zaista raduje svakom odlasku u školu, sretan je i motivisan., kaže njegova mama Mirzana.

Zejdovi drugovi iz razreda su sa uzbuđenjem učili znakovni jezik, a sada su odlučili da ga približe i svojim roditeljima.

´Drago mi je što učim Zejdov jezik, jer na taj način mogu da komuniciram s njim i sa ostalom gluhonijemom djecom. Zabavno je.´, kaže Tarik Sijarić, jedan od Zejdovih najboljih školskih drugova.

Učiteljica Sanela se nada da će znakovni jezik biti uveden u nastavni plan i program jer, pokazalo se i u ovom slučaju, djeci daje neosporan resurs kao i svijest o postojanju osoba s posebnim potrebama kao i boljem odnosu uzajamnom: ´Svi smo sretni što smo naučili novi jezik. Sada imamo cilj da naučimo Zejda da čita sa usana. On je dobro i pametno dijete.´, ističe Zejdova učiteljica.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *