Svjetski dan borbe protiv pušenja u nedjelju

cigaretaU okviru obilježavanja 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” je danas organizovala predavanje “Pokažimo istinu – upozorenja o štetnosti pušenja po zdravlje spašavaju živote”.

Direktor Bolnice dr. Bakir Nakaš istakao je da je Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bolnica bez duhanskog dima.

“Od 7. aprila Opća bolnica je pokrenula projekt kojim se želi pridružiti pokretu “bolnica bez duhanskog dima”. Podnijeli smo aplikaciju u sjedište pokreta u Parizu i smatramo da smo već prihvaćeni”, kazao je Nakaš.

Istakao je da je moto Opće bolnice u provođenju ove akcije “svi dijelimo isti zrak – provedimo život bez duhanskog dima”.

Prisutnim se obratila i mr.sc. Aida Ramić-Čatak koja je istakla da se treba uraditi mnogo toga radi skidanja BiH s “crne liste”.

“Provedena istraživanja pokazuju da BiH ima oko 40 posto pušača u odrasloj dobi, od toga 50 posto muškaraca i 30 posto žena. Izuzetno je visok i postotak izloženosti pasivnom pušenju. Rezultati istraživanja na fakultetima zdravstvenog usmjerenja također su porazni i pokazali su da čak polovina studenata aktivno puši”, izjavila je Čatak.

Aktivnosti u Općoj bolnici poduzete su u suradnji s Partnerstvom za javno zdravlje, Zavodom za javno zdravstvo FBiH te podršku Kanadske asocijacije za javno zdravlje i finansijsku podršku CIDA-e.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.