Tajna Jablaničkog jezera u galeriji B.Smoje

Serija od 33 fotografija, snimljenih u jesen i zimu 2011. i 2012. godine, otkrivaju “tajnu” dna Jablaničkog jezera u vrijeme “malih voda” kada se jezero isprazni i pojavi ravnica, pokazujući različite tragove vremena.

Ispod površine Jablaničkog jezera
Ispod površine Jablaničkog jezera

Autor izložbe, Asad Herić pojašnjava da se nakon pražnjenja akumulacije u Jablaničkom jezeru pokazuje dno i sve ono što je tokom pedesetih godina, prilikom punjenja jezera, potopljeno. U vrijeme stvaranja Jablaničkog jezera izdata je naredba da se sruši sve na njegovom području.

Inspiraciju za fotografije je našao obilaskom lokacije mezarja koje se nalazi na dnu Jablaničkog jezera, pa je odlučio pokazati ono što većina nikada nije imala priliku vidjeti. Pored različitih ostataka na dnu, za autora mezarje, zajedno s ostacima stare austrougarske uskotračne pruge, ima najjači pečat.

Fotografije su digitalno obrađene, ali bez fotomanipulacije. Tek su naglašeni kontrasti boja i sjena, dok njihova tematika pokazuje stvarno stanje na dnu jezera.

Izložba, otvorena na Svjetski dan voda, može se pogledati u sarajevskoj galeriji “B.Smoje” do 27. marta 2012. godine, a u aprilu će biti predstavljena i u Konjicu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.