Tartini očarali Sarajlije

Nakon Kvarteta flauta 4Syrinx u sarajevskoj Vijećnici je sinoć nastupio istaknuti slovenački kamerni ansambl Gudački kvartet Tartini, koji već duži niz godina djeluje u sastavu: Miran Kolbl, violina, Romeo Drucker, violina, Aleksandar Milošev, viola i Miloš Mlejnik, violončelo.

Gudački kvartet Tartini u Vijećnici (Sarajevo, 12. maj 2016)

Svoj koncert u Sarajevu Tartini su otvorili praizvedbom djela Gudački kvartet br. 1 mladog austrijskog kompozitora Bernharda Philippa Edera koji je ovo djelo posvetio upravo njima. Zanimljivi efekti i vrlo interesantna koncepcija posebno su privukli publiku. Drugo djelo na programu bio je čuveni Gudački kvartet, op. 10 u g molu Claudea Debussyja, koji je odisao smjenama različitih zvučnih boja, te impresivnom kontrolom zvuka u zajedničkoj interpretaciji.

Drugi dio programa obilježilo je opsežno, ali ujedno i jedno od krucijalnih djela kamerne muzike, Schubertov Gudački kvartet br. 14, Smrt i djevojka u d molu. Sve prisutne očarale su velike dinamičke gradacije, izbalansiran zajednički zvuk i besprijekorna ritmička preciznost. Nagrađeni su burnim aplauzom publike koja je na bis imala priliku poslušati Interludium in modo antico iz ciklusa Pet noveleta, op. 15 ruskog kompozitora Aleksandra Glazunova.

Danas su na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u toku radionice za studente muzike sa članovima Gudačkog kvarteta Tartini. Sljedeći, ujedno i završni, koncert 22. SVEM-a će biti održan sutra 14. maja u 20 sati u Narodnom pozorištu. Kao ugledni gost nastupit će maestro Ivo Pogorelić čiju će izvedbu Klavirskog koncerta br. 2 u f molu pratiti orkestar Sarajevske filharmonije uz dirigenticu Samru Gulamović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *