Tea-fest u junu

Tea-festNa Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu od 3. do 7. juna bit će održan 7. međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja Tea-fest.

Tea-fest je privredna, turistička i kulturna manifestacija kojom se nastoji upozoriti na probleme koji su danas prisutni, a tiču se čiste i zdrave životne okoline, sakupljanja, uzgoja, prerade i prodaje ljekovitog i aromatičnog bilja, preparata proizvedenih na bazi tog bilja, kao i pčelinjih proizvoda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

Kako se navodi u saopćenju Direkcije Tea-festa, cilj misije Tea-festa je da se podstaknu pojedinci, porodična domaćinstva, vlade, šira društvena zajednica, mediji i javnost općenito da se ovoj prosperitetnoj poljoprivrednoj grani posveti dužna pažnja kroz poticajne mjere te javnu afirmaciju uspješnih pojedinaca i kolektiva.

Za ovogodišnji Tea-fest već se prijavilo više od 50 izlagača iz svih dijelova BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Makedonije, a najavljeni su i gosti iz Slovenije i Malezije.

Na Festivalu se dodjeljuje tradicionalna nagrada “Bosanski ljekoviti cvijetâ”, u kategorijama “ljekovito bilje”, “čajni pripravci” , “pripravci na bazi ljekovitog bilja” i u kategoriji “pčelinji proizvodi i preparati”.

Također, dodjeljuju se i posebne nagrade i to: nagrada “Sadik Sadiković”, za očuvanje bosanskohercegovačke tradicije u ljekobilju, nagrada za “novi bh. proizvodâ”, te nagrada za “aktivan pristup očuvanju životne sredineâ”.

Žiri Festivala tradicionalno proglašava i ljekovitu biljku godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *