Teatarfest: Araš

ArašAraš je perzijski mit star više od hiljadu godina (priča je u originalu bila o nacionalnom heroju koji je izbavio svoj narod od ropstva).

Sedamdesetih godina prošloga vijeka Bahram Beyza\'ie, istaknuti iranski pozorišni i filmski redatelj, ovu je bajku preradio u kratku pripovijest. Beyza'i'jeva adaptacija je oplemenila ovaj mit snažnim humanističkim i pacifističkim temama.

U Beyza'i'jevoj verziji priče, Araš je konjušar, naivan i naglašeno čovječan, protiv svoje volje postaje igrač u poslijeratnim pregovorima između svog naroda i osvajača. Na njemu je zadaća da odredi sudbinu svog naroda tako što će odapeti strijelu sa vrha planine.

1998. godine, Soheil Parsa i dramaturg Brian Quirt preradili su ovu kratku pripovjetku u savremenu scensku formu – spoj pripovjedačke teatarske tradicije i fizičkog pokreta.

Na stilski način Araš u produkciji Modern Times\'a istražuje pripovjedački oblik teatra kakav postoji na Istoku, bazirajući se na japanskom Noh teatru i Ta\'ziyeh pripovjedačkom teatru kakav postoji u Iranu. Svjetlo i zvuk igraju važnu ulogu s ciljem oplemenjivanja neverbalnih elementa glumačke izvedbe.

Četiri glumca igraju svih 20 uloga u predstavi. Slijedeći primjer istočnjačkog teatra, ne postoji kompletna transformacija u uloge.

ARAŠ
Modern Times Scenska kompanija, Toronto, Kanada & OKC Abrasevic, Mostar, BiH
Trajanje: 50 min
Autor: Bahram Beyzie
Reditelj: Soheil Parsa
Igraju: Martina Kujundžić, Igor Vidačković, Ivan Rozić

13. TEATARFEST SARAJEVO
Termin: 23. maj @ 21:00h
Mjesto: Teatar Sloga, Sarajevo

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

MODER TIMES scenska kompanija je ne profitabilna umjetnicka kolaboracija, posvecena tome da nudi alternativna teatarska iskustva. Kompanija dopire do publike sa djelima koja su prelijepa sa svojom jednostavnoscu, a iskrena sa istrazivanjem ljudskog duha. Modern Times producira adaptirana, prevedena I originalna djela, kako bi podstakli, iznenadili i ukljucili publiku u Kanadi i sirom svijeta.

OKC ABRAŠEVIĆ nastao je iz potrebe da se pokrene i osigura prostor koji će ponuditi građanima, a posebno mladima, mogućnost za rad i kreativno izražavanje, kulturnu naobrazbu, široku društvenu raspravu, analizu i kritiku sadašnjeg bh. i globaliziranog društva. Abrašević je n(ar)astao iz borbe mladih Mostara za krov nad glavom, za kuću čiji će temelji biti stvaralačka i intelektualna sloboda, ravnopravnost, različitost, društvena odgovornost i solidarnost.

SOHEIL PARSA je nagradjivani reziser, glumac, pisac, dramaturg, koreograf i ucitelj, cija se profesionalna karijera proeteze unazad 29 godina i na dva kontinenta.

U rodnom Iranu, Soheil je zavrsio studije Pozorisnog performansa na Univerzitetu u Teheranu i tu je poceo obecavajucu karijeru kao glumac i reziser. Kada je stigao u Kanadu sa svojom porodicom 1984., Soheil je zavrsio drugi BA pozorisnih studija na Univerzitetu York, a nakon toga je osnovao Modern Times Scensku kompaniju kao jednu od najuzbudljivijih, kulturalno razlicitih, teatarskih kompanija u Kanadi.

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

mapa područja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *