Teatarfest: Bilo jednom jedno vrijeme

Bilo jednom jedno vrijeme (Žar ptica)U ovoj priči, koja se zbila davno, tako davno kada ničega – osim Vremena nije bilo, otkrit ćemo vam tajnu kako su male sekunde postajale sve veće i veće, i pretvarale se u minute, sate i dane… I što je sve snašlo dvanaest Mjeseci. Naime, dok je jedne prekrio bijeli snijeg, drugi su se oblačili u zelene ogrtače, a treći pak nisu mogli odoljeti zovu mora i putovanja… Zbunjeni mjeseci tada nisu ni znali da su nastala godišnja doba.

Još mnogo iznenađenja skriva ova predstava, a najveće je svakako ono kada je u priču ušao Čovjek i poželio kupiti Vrijeme za sebe. Zapravo, jeste li ikada pomislili kako bi svijet izgledao kad bi se vrijeme moglo kupiti? Reći ćete, ni u snu. Kako je kazalište nepresušno čarolijama, tako se na našoj pozornici, dogodio upravo takav san, u kome su živjele sekunde, minute, sati… i ljudi koji su ih mogli kupovati.

Istina je da se dugim pričanjem o vremenu – vrijeme može samo izgubiti. Predlažemo zato da ne propustite pogledati ovu neobičnu bajku, poučnu i zabavnu istovremeno, s jasnom porukom o trajanju i prolaznosti svega… osim vremena, koje je jedino vječno.

BILO JEDNOM JEDNO VRIJEME
Gradsko kazalište “Žar pticaâ”, Zagreb, Hrvatska
Trajanje: 68 min
Autor: Aleksandar Ivanov(Sunny Suninsky)
Reditelj: Aleksandar Ivanov(Sunny Suninsky)
Igraju: Berislav Tomicic, Ana-Matija Bokor, Gorana Marin, Zana Bumber, Matija Smiljanic, Zoran Kelava, Tomislav Batancic (gitara), Matija Sekelez (pripovjedacica)
Scenografija: Miljenko Sekulić
Kostimografija: Danica Dedijer
Rasvjeta: Saša Mondečar
Muzika: Damir Šimunović

13. TEATARFEST SARAJEVO
Termin: 21. maj @ 17:00h
Mjesto: Teatar Sloga, Sarajevo

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

TEATAR ŽAR PTICA je osnaovan kao privatno pozorište, registrirano je 1981. god. kao trajna radna zajednica “Teatar Žar ptica”. Smješteno u privatnom prostoru jednog od osnivača i prvog ravnatelja Tomice Milanovskog, u starom dijelu Vlaške ulice, kazalište je svoju djelatnost obavljalo u dječjim vrtićima, školama i gostujući u mnogim mjestima izvan Zagreba. U tom periodu pozorište je bilo putujuće.

Grad Zagreb 1996. godine dodjeljuje Teatru prostor kao priznanje za dotadašnji rad, pa tako “Žar ptica” prošavši brojne etape umjetničkog i organizacijskog rasta 1997. god. postaje Gradsko kazalište “Žar ptica” na adresi Bijenička c. 97. U junu 2000. godine za direktoricu kazališta imenovana je dramska umjetnica Marija Sekelez.

Temeljeći svoj repertoar na djelima domaćih i stranih klasika (kao i suvremenih autora) književnosti za djecu i mladež, pozorište nastoji svojim predstavama obuhvatiti dobne grupe od vrtića do završetka osnovne škole.
Godišnja produkcija su prosječno četiri premijere s odigranih 250 predstava u sezoni.

U aprilu 2001. godine GK “Žar ptica” pokrenulo je svoj festival: “Naj, naj, naj festival” kojim je okupilo značajan broj pozorišta iz Hrvatske. 2007.god. postao međunarodni i po broju sudionika i gledatelja postao respektabilan dječji Festival u široj regiji.

Također, Gradsko kazalište “Žar ptica” sudjeluje na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu ( MDF u Šibeniku, Festival glumca u Vinkovcima, SLUK, PIF, ASSITEJ, “Zlatni delfin” u Varni/Bugarska, Korzak Poljska, Haifa Izrael, Festival u Kairu, 1000 priča u Bukureštu, Multikids u Beču, Tiba i Pozorište Zvezdarište u Beogradu… )
Tri puta u posljednjih 7 godina predstave kazališta Žar ptica nagrađene su Nagradom Hrvatskog glumišta kao najbolje predstave za djecu i mlade.

ALEKSANDAR IVANOV, umjetničko ime Sunny Suninsky, rođen je 27.lipnja 1970. godine u Sofiji, Bugarska. Godine 1994. zavrsio je studij lutkarstva i lutkarske režije u klasi Nikoline Giorgijeve i filmsku režiju u klasi prof. L. Stojkova.

IVanov je do sada režirao više predstava za djecu: “Bremenski muzičari”, “Koliko je duga jedna priča”, “Pas koji ne može lajati”, “Slova”, “Note” i dr. Za odraslu publiku režirao je predstave: “Izbacivači”, “Alkemičar”, “Večernji akt”, “Prosidba”, “Medvjed” (Čehov) i “Nitko ne zna da sam pas” (inspirirano Internetom). Režirao je i filmove: “Soljenka” i “Noćna smjena”. Radi na TV u dječjem programu.

Godine 1995. osnovao je vlastiti “Edukativni teatar”. Za dosadašnji rad nagrađivan je na državnim i međunarodnim festivalima (u SAD, Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj), a dobio je i nagradu za najbolju predstavu u Bugarskoj za 1995. godinu.

Predstava “San putujućeg glumca” nagrađena je u Austriji, a predstavi “Herkules” dodijeljena je u Varni (Bugarska) 2002. god. na međunarodnom festivalu specijalna nagrada “Zlatni delfin”.

U Gradskom kazalištu “Žar ptica” režirao je do sada tri predstave: “Čarobna flauta” (na festivalu hrvatskog ASSITEJ-a nagrada za najbolju režiju, a na SLUK-u u Osijeku nagrada za tekst/ideju), “Čudesni svijet brojeva” ( Sluk Osijek – nagrada za najbolju dramatizaciju, 09.03. 2010. god. putuje na Međunarodni festival u Kairo) i “Bilo jednom jedno vrijeme”.

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

mapa područja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *