Teatarfest: Još tri dana festivala

13. Teatarfest Sarajevo

Pred nama su posljednja 3 dana Teatarfesta. Sasvim namjerno je za kraj ostavljeno najbolje.

U četvrtak 27. maja, u Teatru Sloga će od 19 sati biti ugošćen špansko-mađarski teatar „Misero prospero projekt” sa istaknutim svjetskim umjetnicima Danielom H Faith i Carlosom Roderom. Predstaviće se sa Matruškom (Ruske lutke). Matruška je metafora za mnoge segmente ženske intime, kolekcija različitih aspekata i identiteta koji koegzistiraju u istoj osobi. Matruška prikazuje ženu koja nastoji da se bori protiv svoje budućnosti dok se vodi kroz očajničku porebu da otkrije svoj identitet.

U petak 28. maja, Zaches Teataro iz Firence u 17 sati prikazuje Šarm idiotizma; što je zapravo šarm Goyinih Crnih slika prikazanih kroz svjetlo, zvuk i pokret , slika koje su nastale u vrijeme gašenja njegovih čula. Gluhoća je ovog sjajnog umjetnika natjerala da zaviri duboko u sebe. Slike su zvučne, naslikane od gluhog čovjeka to su vizije osobe smatrana izvan društva, čudna, idiot.

Također u petak 28. maj, od 21 sat nastupa Teatar Ane Lan iz Klofte Norveška sa električnim koncertnim performansom „Sirkel”. Ane Lan (umjetničko ime Eivinda Reierstada) i njegovi muzičari/performeri saradnici prikazuju 5 etapa ljudske psihe u vezi sa teorijom Jungianske psihoanalitičke tradicije, podvučeno čudnim vokalnim harmonijama, akustičnim vezama i slikama koje su inspirisane renesansom.

U subotu 29. maja od 19,00 sati, posljednjeg dana Festivala u goste Sarajevu dolazi svjetski čuvena Lanonima Imperial, vodeća plesna kompanija u Španiji sa rock and roll džepnom operom. Igraju plesači iz Španije i Kube; Inma Asensio, Yester Mulens, Miquel Garc'ia i Maria Orfila. Predstava je puna enigmatičnih scena, svjetlo,tamnih atmosfera i posrnulih anđela.

Sve ove vrhunske izvedbe svjetskog teatra možete pogledati besplatno u sarajevskom Teatru Sloga.

mapa područja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *