Teatarfest: Odluka žirija za 13. izdanje

Gvozdeni jarciOve godine je, u sklopu 13. Teatarfesta prikazano deset autorskih projekata umjetnika iz trinaest zemalja koji svojom estetikom oblikuju širok dijapazon eksperimetnalnog i istraživačkog teatra: od savremenog plesa i teatra pokreta preko pripovjedačkog do muzičkog teatra.

Također, u specijalnom programu festivala prikazana su dva dokumentarna filma mladih iranskih autora Mohammadreza Farzada i Farahnaz Sharifi. Održane su i dvije plesne radionice u saradnji sa kanadskim koreografom Peterom Farbridgom te španskim koreografom Juan Carlos Garciom.

Žiri festivala u sastavu: Miroslav Pilj, novinar i pisac iz Sarajeva, Muhammadreza Farzad, dramaturg i reditelj iz Teherana i Mersid Ramičević, kompozitor i muzički pisac koji živi u Sarajevu imao je složen zadatak da apostrofira one predstave za koje drži da su ponajbolje afirmisale inovativnost i originalnost. Žiri je jednoglasno odlučio da dodijeli slijedeće nagrade:

– Nagrada za najbolji glumački ansambl (Dmitry G. Diamonds, Ilya Baboshin, Marina Baboshin, Vladimir Ilyin, Pavel Korovin, Oksana Lekontseva, Sergey Melnikov Molyanov Andrey Mikhailovich, Victoria V Proskurina, Maria Petrovna Sigal), dodjeljuje se ansamblu ruskog teatra iz Perma „U Mosta” za predstavu „Zvijer” koja predstavlja potragu za preživjelim ljudima u post-apokaliptičkom pejzažu. Sama situacija likova uslovljava proučavanje mračnije strane ličnosti, koja ima svoju sopstvenu logiku i jezik. Tako je kao konačan rezultat nastala predstava efektnog scenskog pokreta i zaumnog «zvjerskog» jezika koja plijeni svojom melodioznošću bez potrebe da se ulazi u psihološku igru značenja.

– Nagrada za najbolju dramaturški koncept koji pretače kultno djelo Aleksandra Dime Sina u rafiniran plesni momenat, dodjeljuje se dramaturginji predstave Dama s kamelijama plesnog teatra Igen iz Celja, iz Slovenije, gospođi Mirjana Blažević Lešić. Provokativnost i avangardnost ove koreodrame koja je nastala u suradnji umjetnika iz Slovenije, Holandije (Den Haag) i Bosne i Hercegovine (Sarajevo), otkriva se, prije svega, u uspješnom transponiranju literarnog predloška u koreodramu čvrstog koncepta koji u kamernom prostoru izvedbe s 33 gledatelja naglašava sukob intimnog i javnog u drami glavne junakinje Marguerite Gautier (u izvrsnoj izvedbi Mojce Majcen.

– Gvozdeni jarac za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je Zaches Teatru iz Firence za ostvarenje Šarm idiotizma. Ocjena žirija je da ova predstava na čudesan način u svega 25 minuta objedinjuje originalan pristup koji se bazira na Gojinoj likovnoj umjetnosti, odnosno njegovom ciklusu „crnih slika”, preciznu dramaturgiju plesnog izraza i kreativno korištenje svjetla i zvuka.

Također, ocjena žirija je da su i ostale izvedene predstave svojim kvalitetom, originalnošću, inventivnošću, nastojanjima i poetičkim preokupacijama doprinijele kvaliteti trinaestog izdanja Teatarfesta.

Žiri je zasjedao u sastavu: Miroslav Pilj, Mohammadreza Farzad, Mersid Ramičević. Umjetnički voditelj: Segor Hadžagić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *