Teatarfest: Ruske lutke

Ruske lutkeMatruska (Ruske lutke) je savremena plesna predstava koja govori o problemima i potrebama savremenih žena iz razlicitih aspekata.

Matruska je metafora za bezbrojne segmente ženske intime. To je, takodjer, kolekcija razlicitih aspekata i identiteta koje koegzistiraju u istoj osobi. Matruska prikazuje ženu, koja nastoji da se bori protiv svoje buducnosti dok se vodi kroz očajničku potrebu da otkrije svoj identitet. Suprotno linearnoj strukturi, pokazuje se dramaturgija koja je napravljena od serije epizoda i fragmenata (slično impresionističkoj strukturi), što rezultuje naznakom beskraja.

Epizode se radjaju iz dnevnih aktivnosti, privatnih i društvenih, i vode do prepreke fizičkih I emocionalnih radnji pokazujuci sliku provokativnog eklekticizma. Ženska tačka gledišta, vjerujemo, nudi nam idealnu sliku stvari koje uticu na sve nas: nesigurnost, frustracija I absurd svakodnevnice, nasilje, strah spoznaje, emocionalna nestabilnost, život kao takav…To su teme koje se pokazuju kroz razne identitete I fragmente, koje prezentuju 3 plesačice.

RUSKE LUTKE
Misero prospero project, Budimpešta, Mađarska
Trajanje: 60 minuta
Autori: Daniela H Faith, Carlos Rodero
Reditelj: Carlos Rodero
Igraju: Daniela H Faith, Carlos Rodero
Scenografija: Tamara Barnoff
Kostimografija: Tamara Barnoff
Rasvjeta: Nagy Viktoria
Muzika: Gergely Attila

13. TEATARFEST SARAJEVO
Termin: 27. maj @ 19:00h
Mjesto: Teatar Sloga, Sarajevo

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

MISERO PROSPERO PROJECT je špansko-madjarska kompanija plesnog teatra, koja se nalazi u Budimpesti, Madjarska, sa autorom i reziserom Carlosom Roderom iz Španije, i savremenom plesačicom i koreografom Danielom H. Faith koja ima meksičke i madjarske korijene. Od kraja 2007., produciraju predstave, uključujući plesne komade, pozorišne komade, muziku, cirkus i druge discipline povezane sa scenskim biznisom, a sve sa umjetničkim i profesionalnim integritetom i posebnom zeljom da se nadju i stvore novi jezici za scenu. Radeci zajedno sa timom talentovanih saradnika (plesača, glumaca i glumica, tehničara svjetla i zvuka, kostimografima), ciljaju na prihvatanje i realizaciju novog jezika umjetnosti performansa i pozorišne ekspresije stvarajući pozorišnu dramaturgiju koja kombinuje dramske elemente, tehniku, i kulturni diverzitet dva principa koja pokazuju osnivači. Jezik njihovog teatra lijepo plovi na granici između plesnog teatra, fizičkog teatra, primjenjenih umjetnosti, pantomime i muzike.

CARLOS RODERO, reditelj i scenarista je stvorio neovisnu teatarku kompaniju MOO TEATAR 1988. Od 1988. Do 1993, je napisao i režirao kratke radikalne i eksperimentalne komade za kompaniju. Zavrsio je svoj scenski studij na prestiznom visem univerzitetu dramskih umjetnosti u Barceloni, gdje je studirao dramaturgiju i reziju. Krajem 2000. se preselio u Budimpestu gdje je ucestvovao u stvaranju lutkarske kompanije Baobab i rezirao je svoj prvi profesionalni rad u Madjarskoj (koji je sam napisao) koji se zvao Tri Zelje – predstava za lutkare i glumce, prikazan u Kolibri teatru. Godine 2004. je za scensku izvedbu, adaptirao roman Misterije Opere autora Javiera Tomea, koja je prikazana u Merlin teatru kao koprodukcija teatra sa odjelom za kulturu Spanjolske ambasade i Cervantesovog instituta, te sa podrskom internacionalnog festivala Savremene umjetnosti. Osnivac je Tragaluz Projekta, pedagoskog projekta za osnaživanje domaćih predavača i studenata srednjih dvojezicnih skola sirom zemlje, sa teatarskim aktivnostima. Rodero je 2006. kreirao Nezavisnu Teatarsku Kompaniju PROSPERO. Za njih je napisao i režirao Izvandrednu Petoricu koju je na madjarski preveo Karsai Gábor. Predstava je potom izvedena na internacionalnim danima Pécsa sa podrškom Odjela za kulturu Spanjoske ambasade u Budimpesti. Od tada je izvedena u glavnom gradu, u Tivoli Teatru i u Narodnom Pozoristu pred mnogo gledalaca. Krajem 2007., u saradnji sa Danielom H. Faith, Rodero je kreirao asocijaciju poznatu kao MISERO PROSPERO koja je inkorporirala Prospero teatarsku kompaniju.

Koreografkinja i plesačica Daniela H. Faith, rodjena u Meksiko City-ju od majke madjarice i oca meksikanca, pocela je sa studijem plesa u Madjarskoj, a nastavila u New York-u na Alvin Ailey plesnom centru, Broadway plesnom centru, Dance Space-u, Movement Resource-u, izmedju ostalog. Diplomirala je koreografiju na Meksickom nacionalnom centru umjetnosti 2001. godine. Tokom godina je radila sa mnogim latino-americkim koreografima kao sto su Marco Antonio Silva, Serafin Aponte, Costa Rican Marcela Aguilar, Rossana Filomarino, a pocela je i sa sopstvenim samostalnim radom. 2005. je dobila Young Creators Grant od meksickog nacionalnog fonda za umjetnost (FONCA), za njen solo performans: Aguafuerte. Prikazala je svoj rad kao samostalna koreografkinja na mnogim festivalima, muzejima i nezavisnim teatrima u Meksiku, kao i u Budimpesti i Madridu. U Madjarskoj je nastupala na Millenáris Park Action-u, mnogim Island Festivalima Budimpešte, na Alternativnom teatarskom sastanku, i Mu teataru, izmedju ostalog. Radila je kao član žirija madjarske TV2 za Megadance program. Godine 2007. je napravila plesni film u Xilitla dzungli, Meksiko.

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

mapa područja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *