Teatarfest: Šarm idiotizma

Šarm idiotizmaŠta te impresionira na Goyinim crnim slikama? Šta ti ostaje na umu kada ste sami? Koju vrstu okusa mozes osjetiti? Istrazivanje atmosfere koja vlada Crnim Slikama Goye, ponovljena u sceni kroz svjetlo, zvuk i pokret. Rad na percepciji izazvanoj gasenjem cula. Ono sto je Goya dozivio zbog bolesti koja je uzrokovala gluhocu, a tokom koje je stvorio Crne Slike. Tijela su stavljena na vidjelo kroz oduzimanje, istrgani iz mraka, tisine i nepokretnosti.

Sarm Goye I Crnih Slika je sarm idiotizma. Idiotizma u smislu vizije svijeta kao licnog univerzuma, ili bolje kao privatni I nedostizni univerzum, I zbog toga neshvacen, vizija osobe smatrana van normalnog, izvan drustva, cudna, idiot.

Idiotizam Goyinih Crnih Slika je podebljana njegovom gluhocom, koja ga je natjerala da ide duboko sebe. Ova intimna dimenzija covjeka, Goya prevodi u prostor koji nije definiran I opisan, to je neki ne-prostor koji bjezi u zonu sumraka, u mracne zone iz kojih dolaze tijela koja djeluju kao da su od cvrste mase, posto su napravljeni od same tame.

Svako se mora navici na tamu kako bi vidio dublje, I primjecuje prisustva koja ne mozes uvatiti na prvi pogled. Svjetlo nije difuzno, svijetlo, nikada ne pokazuje tijela kakva jesu, vec ih prelijeva na tami. Ova obskurnost ima zvuk. Slike su zvucne, naslikane od gluhog idiota.

ŠARM IDIOTIZMA
Zaches Teatro (Firenca, Italija)
Trajanje: 25 minuta
Autor: Zaches Teatro
Reditelj: Luana Gramegna
Dramaturg: Zelda Markus
Igraju: Luana Gramegna, Chiara Innocenti, Enrica Zampetti
Muzika: Stefano Ciardi

13. TEATARFEST SARAJEVO
Termin: 28. maj @ 17:00h
Mjesto: Teatar Sloga, Sarajevo

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

ZACHES TEATRO je osnovan 2006. Da bi radio I istrazivao u polju razlicith pozorisnih jezika. Rad grupe se fokusira na lutkarstvu, vizualna pozorisna ekspresivna znacenja I pokret, na koje su uticali principi pozorisne biomehanike, savremenog plesa I zive elektoronike.

2006. je prezentovao “Jedna rolnaâ” sto je inspirisano od dvije nijeme komedije, a rezirao ju je Aleksej Merkusev (clan ruske Derevo kompanije) I Luana Gramenga. Predstava je nominovana na takmicenju “Beckett & Puppetâ” , centra pozorista animacija u Goriciji, Italija. Prezentovano je na italijanskim I internacionalnim festivalima savremenog teatra kao sto su Incanti Festival, Volterra Teatro Festival, Kilowatt Festival, Performing Arts Peer Festival u Lahore (Pakistan).

2007. je Zaches teatar prezentovao Faustus! Faustus! Na Zoom Festivalu (novi eksperimentalni teatar u Italiji), u saradnji sa Teatro Studio iz Scandiccija. Predstava je dobila odlicne kritike italijanskih novinara, a 2008. je prezentovan na mnogim domacim I internacionalnim festivalima: Metamorfosi Cascina, Castelmaggiore Bologna, C.R.T Milano, Incontri Teatrali of Lugano (Svicarska), Arena festival (Njemacka), II Press/Play International Artist Broadcast (muzej savremene umjetnosti u detroitu). Rad je dobio na tamicenju Movin\'Up GAI (mladi ialijanski umjetnici), koja je dala grupi mogucnost da ucestvuje na ManInFestu u Rumuniji.

2007. grupa je pozvana od strane ETI-ja (Italijanski Teatarski Institut) u Rim da diskutuju o svom radu I istrazivanju, sto je takodjer spomenuto u knjizi Studije I scene izmedju Samuela Becketta I vizualnog teatra.

2009. Zaches Teatro je predstavio presented Sarm Idiotizma, prvi dio Trilogije Vizije, serije od tri djela o poremecenoj percepciji uma. Odabrani kao jedan od 10 projekata finalista na Equilibrio Award 2009 Giorgia Barberia Corsettija u Auditoriumu Parco della Musica Rima, Sarm Idiotizma je predstavljen na Kilowatt Festivalu, Festivalu Ipercorpo, Eruzioni Festivalu i Festivalu Anticorpi gdje je pobijedio na EXPLO\’ 2009 za Savremeni Ples Italije, Teatru Fondamenta Nuove u Veneciji, Arteballetto of Reggio Emilia, PIM u Milanu.

2010. pocinje rad na drugom dijelu Triloigje Vizije: T.O.M.M.A.D. – Bijelo Zlo. Odabrana kao jedan od 8 projekata finalista na Equilibrio Award 2010 (drugi put zaredom), rezirana od strane Sidi Larbi Chercaoui-a u Auditoriumu Rima. Izabrana kao jedna od 3 finalista za nagradu Award Prospettiva Danza 2010 Italije.

LUANA GRAMEGNA je studirala klasicni balet na “Royalâ” akademiji plesa u Grckoj od 1989 do 1995. 1997. se preselila u Italiju gdje je zapocela trening za ples I pozoriste, a 2000. je dobila diplomu scenskih umjetnosti na Akademiji za ples I dramu “Lenz Rifrazioniâ” u Parmi. Diplomirala je u oblasti ruske knjizevnosti 2005., sa tezom o Mejercholdovom pozorisnom biomehanikom na Fakultetu umjetnosti u Firenci. Sa Nikolajem Karpovom je prosirila znanja I pridruzila se njegovoj grupi glumaca. Od 2009. Radi sa Virgiliem Sieni na Akademiji umjetnosti gestikulacije. 2007. je osnovala plesnu pozorisnu kompaniju Zaches Teatro u kojoj je reziser i izvodjac.

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

mapa područja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *