Teatarfest: Zvijer

ZvijerZvijer je legendarni performans teatra “U Mostaâ” u kojem igraju samo studenti, pa zbog toga svake godine ovaj performans postaje nov. To je prica o porodici koja je prezivjela atomsku eksploziju. Akteri pokusavaju naci preostale ljude na planeti. Eksperimentalni aspekti performansa se vežu za rad u tradiciji pozorista snage, atmosfere i groteske, kako bi se stvorila stilistika “šok teatraâ”, komedije i filozofske parable.

ZVIJER
Perm drama teatar “U mostaâ” – Perm, Rusija
Trajanje: 130 min
Autor: M. Gindin, V. Sinakevich
Reditelj: Sergey Fedotov
Igraju: Dmitry G. Diamonds, Ilya Baboshin, Marina Baboshin, Vladimir Ilyin, Pavel Korovin, Oksana Lekontseva, Sergey Melnikov, Molyanov Andrey Mikhailovich, Victoria V Proskurina, Maria Petrovna Sigal

13. TEATARFEST SARAJEVO
Termin: 26. maj @ 19:00h
Mjesto: Teatar Sloga, Sarajevo

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

PERMSKI TEATAR “U MOSTA” (“KRAJ MOSTA”) je najmisterioznije pozoriste u Rusiji. Autorski teatar, neprikosnovena ideja Sergeja Fedotova (umjetnicki director pozorista, cijenjeni glumac Rusije, dobitnik nacionalne nagrade Ceske) da stvori teatar mistike, svijesti I improvizacije, je dobila svoju sretnu realizaciju.

-“U Mostaâ”, je naziv pozorista, jer je ono zaista smjesteno u blizini mosta. Ovo pozoriste je zapravo znak koji izrazava artisticki koncept. Fedotovljeva produkcija je ustvari tzv most izmedju stvarnog i drugog svijeta, rutine i misterioznog, svijesti i podsvijesti.

-“U Mostaâ” je otkrivac irskog scenariste Martina McDonagha u Rusiji. Performans “Usamljni zapadâ” je prezentovan u Moskvi na festivalu “Zlatna maskaâ”, medju najboljim predstavama Rusije 2008 godine.

-Pozoriste je ucestvovalo u 77 festivala. Imalo je turneje kroz Austriju, Njemacku, Poljsku, Cesku, Bugarsku, Madjarsku, Latviju, Estoniju, Egipat, Kosovo i mnoge druge gradove i naselja u Rusiji i bivsem SSSR-u: Moskva, St. Petersburg, Minsk, Riga, Lvov, Nalchik, Yekaterinburg, Omsk, Chelyabinsk, etc.

-Za performans “psece srceâ”, autora M. Bulgakova, koje je prikazano u Ceskom teatru “Arenaâ” (Ostrava), Sergej Fedotov je proglašen najboljim producentom Češke 2004. te tako postao prvi stranac u historiji nacionalne nagrade. U martu 2006., ministar kulture Ceske je dodijelio Fedotovu nagradu lista “Praške novostiâ” za izvanredni doprinos Českoj kulturi.

Autorski teatar “Kraj Mostaâ”, osnovan 1988 zahvaljujuci nevjerovatnoj energiji Sergeja Fedotova, je prirodno razdrmao pozorisnu situaciju Perma sa svijetlim I neobicnim performansima. Nekolicina ljudi nije vidjela proslavljenu “Pannochkaâ” (Majstorova kcerka), koja je putovala kroz gotovo cijelu Rusiju. Performans se prikazuje vec skoro 18 godina, imao je preko 2500 izvodjenja I jos je magican I atraktivan. Posebno nakon sto je ovaj produkcijski teatar prozvan misterioznim I priznat kao otkrivac drugog svijeta na sceni.

Jedinstvenost umjetničkog sistema teatra “U mostaâ” je zasnovana, prije svega, na kombinaciji škola Mikhaila Chekhova, Yezhia Grotovskiy i estetike Antonena Artoa, sto su sistemi koji ciljaju na razvoj psiho-fizike glumaca, dakle njegovoj mogucnosti da radi sa unutrašnjom energijom.

Sirenje mogucnosti svijesti, psihicke inverzije u osobi, na cemu je bazirana atmosfera Fedotovog nastupa, kao I njegov rad sa glumcima na ponavljanju, su neke od komponenata misteriozne prirode pozorista.

Scenski svijet pozorista “U mostaâ” je prvensteno stvoren zavaljujuci specificnim izborom literature. Spisak autora je povezan sa mistikom (N. Gogol, M. Bulgakov, F. Dostoevskiy, W. Shakespeare, Bram Stoker).

>> Pogledajte cijeli program 13. Teatarfesta

mapa područja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *