Temeljac za džamiju u parku At Mejdan

Postavljanje kamen-temeljca za izgradnju Bakr-babine džamijeJučer je na At mejdanu, u prisustvu političkih i vjerskih zvaničnika, te gradonačelnika Burse postavljen kamen-temeljac za izgradnju Bakr-babine džamije.

Pokrajina Bursa je odlučila finansirati izgradnju džamije koju je izgradio hadži Alija Bakrbaba 1544. godine, a u pohodu na Sarajevo spalio je Eugen Savojski. Temeljito je obnovio hadži Mehmed Medbesarović, da bi poslije okupacije Austro-Ugarske 1878. godine džamija pretvorena u vojno skladište, a zatim, 1895. godine, srušena zajedno sa munarom, mektebom, medresom i kutubhanom.

Na ovoj lokiciji je prije pet vijekova stajao Univerzitet, škola, biblioteka, džamija, a ostaci toga pronađeni su kada su izvršena prva iskopavanja po osnovu naloga izdatog 1997. godine da se pješački most u blizini pretvori u kolski čime bi se rasteretio saobraćaj, a samim tim bi cesta prelazila preko pomenutog lokaliteta.

Bursa će u potpunosti finansirati izgradnju ove džamije i u te svrhe je do sada uplaćeno 100'000 KM, a do kraja godine se očekuje i preostalih 700'000 KM.

Općina Stari Grad je napravila idejni i izvedbeni projekat koji je bio na javnoj raspravi. Očekuje se da Federalno Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša izda urbanističku i građevinsku dozvolu u narednom vremenskom periodu, pa se predviđa da bi radovi mogli početi na proljeće, a džamija bi mogla biti izgrađena za otprilike godinu dana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *