Terapijska zajednica za ovisnike o heroinu

Terapijska zajednica KampusTerapijska zajednica za ovisnike o heroinu popunjena je članovima za narednih šest godina, kazao je Šahim Kahrimanović, šef službe za prijemne poslove ove ustanove.

Na liječenju u Terapijskoj zajednici Kampus KS trenutno se na liječenju nalazi više od 40 muških ovisnika o heroinu, mada ustanova raspolaže kapacitetom od 30 mjesta. Ženski odjel ne postoji, iako je potreba za njegovim postojanjem velika.

“Trenutno se u Kampusu liječi više od 40 momaka, a kapacitet je 30 mjesta. Imamo u planu proširivanje kapaciteta muškog odjela kao i izgradnju ženske kuće. Trenutačno imamo klijente za narednih šest godina i dosadašnji kapacitet mjesta, logično, nije dovoljan”, rekao je Kahrimanović.

Dodaje da se nadaju da bi im do 2010. godine mogao biti obezbijeđen dodatni prostor, te da bi i ženski odjel trebalo uskoro početi graditi u okolini Sarajeva.

“Žene imaju svoje posebne potrebe i ne mogu biti zajedno s muškarcima. Po statistikama u KS ima puno žena ovisnica i zato je potrebna izgradnja i jednog ovakvog odjela za njih”, objasnio je Kahrimanović.

Osim problema sa prostorom, kako je dodao, ostalo sve funkcioniše u skladu sa ciljevima ove terapijske zajednice.

“Cilj nam je stvaranje tople porodične i podržavajuće atmosfere putem programa terapijska porodica”, istakao je Kahrimanović.

Dodao je da je prilikom nedavne posjete ovoj ustanovi gradonačlenika Alije Behmena razgovarano o budućem smještaju za ovisnike, kao i mogućoj izgradnji doma za maloljetnike.

Terapijska zajednica smještena je u Rakovici, a njeni osnivači su kantonalna ministarstva zdravstva i socijalne politike.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *