Categories
Izdvojeno Susreti i zbivanja

Terminal 2011 Sarajevo

Terminal 2011 Sarajevo
Terminal 2011 Sarajevo

Terminal festival je serija dešavanja posvećena promociji savremene klupske muzike i kulture. Prva edicija Terminala desila se u oktobru 2008. godine u Sarajevu i Mostaru, u organizaciji netlabela Oscilator. Pored večernjih dešavanja, koja uključuju nastupe internacionalnih, regionalnih i lokalnih Dj-eva i Live Act-ova, ekipa okupljena oko Terminala trudi se približiti vam ovu scenu projekcijama dokumentarnih filmova, te organizacijom radionica i predavanja vezanih za elektronsku muziku, i nezavisnu i slobodnu kulturu uopšte.

Regionalna manifestacija savremene elektronske muzike

Cilj Terminala jeste uspostavljanje mreže i otvorene platforme koja će omogućiti artistima i publici sličnih interesovanja prostor za djelovanje. Veliki dio muzike i drugih sadržaja produciranih za ovaj festival biti će dostupan besplatno na našoj web stranici pod Creative Commons licencom, baš kao što su već sada na stranici Oscilatora slobodno dostupne desetine singlova – www.oscilator.net

Podsjetićemo vas da su raniji gosti festivala bili Antonelli (DE), Phil Stumpf (DE), Home Boy (HR), Marcell Mars (HR), MKDSL (SRB), Flip (SRB), uz lokalnu podršku koju su činili Borgie (BiH), Woodie (BIH) , Greg Punkov (BIH) , Brothers For Real (BIH), Zulumaan (BIH). Posljednje večeri prikazan je dokumentarac o ranoj njemačkoj Techno sceni i kulturi „WE CALL IT TECHNO!“

Festival klupske muzike i kulture

Početkom 2011. godine Oscilatoru saradnji sa Goethe Institutom Sarajevo ponovo pokreće Terminal, za koji vjerujemo da će se u budućnosti dešavati godišnje, ili nekoliko puta godišnje u vidu niza manjih i većih događaja.

Septembar i oktobar 2011

Ove godine naši gosti biti će berlinski DJ dvojac Apollo Slice, producent, DJ i label menadžer Falko Brocksieper, zagrebački producent, DJ i promoter Sergej Lugović, beogradski DJ Ewox, te makednoski DJ i promoter Martchin, uz druge međunarodne i regionalne umjetnike i goste.

Festival će se dešavati na više lokacija a uključivaće i predavanja Šefika Tatlića „Out With the Scene“, projekciju kultnog filma Iare Lee “Modulations“, te predstavljanje makedonskog festivala de:sonanz.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti na predstojećim događajima.

Kalendar festivala Terminal 2011

Petak, 24. septembra 2011, Art Cinema Kriterion, Sarajevo, od 21:00

Retrospective:

– Projekcija filma “The Modulations” Iare Lee (1998, USA)
Film Modulations prati evoluciju elektronske muzike, te pravaca poput musique concrète, house, hip hop, techno… Film sadrži intervjue sa mnogim značajnim umjetnicima i inovatorima na sceni, kao što su Robert Moog, Coldcut, Squarepusher, Mixmaster Morris, Pierre Henry, Giorgio Moroder, Derrick May, Genesis P-Orridge i Karlheinz Stockhausen. Čak 13 godina nakon svoje premijere „Modulations“ je i dalje jedan od najzanimljivijih dokumentarnih filmova o techno sceni.

The Modulations, trailer

Nakon projekcije: Special Dj set by Clemens and Monsieur Jacques (BiH)

Petak 30. Septembra 2011, so.ba, Sarajevo, od 23:30

Deepest nights – DJ sets by:
Falko Brocksieper (DE)
Sergej (HR)
Brothers For Real (BiH)

Subota, 1. oktobra 2011, Location TBA, Sarajevo, od 23:30

Disco:nnection – DJ sets by:
– Ewox (SRB)
Greg Punkov (BiH)
Borgie (BiH)

Petak, 14. oktobra, Art Cinema Kriterion, Sarajevo, od 20:00

de:sonanz night:

Predavanje „Out With the Scene“ – Otvorena kultura kao model separacije od kapitalističkog režima proizvodnje – by Šefik Tatlić (BiH),

Predstavljanje festivala de:sonanz by Bojan Stanišić i Martin Čanačević

DJ sets by:
– Martchin [OffPop] (MK)
Poligraf (BiH)

Subota 15. oktobra, 2011, Amfiteatar Doma Mladih, Sarajevo, od 23:30

Berlin connection:
Apollo Slice (DE)
Brothers For Real – Live (BiH)
Jasmina (BiH)
Elle.M (BiH)

Terminal je podržan od strane Goethe Instituta Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *